Linkovi

Misija Euleks završava mandat na Kosovu, ali ne odlazi


Misija Euleks završava mandat na Kosovu, ali ostaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Predsednik Kosova Hašim Tači razmenio je sa predstavnicima Evropske unije pisma o završetku dosadašnjeg mandata misije Euleks. Međutim iz te misije je Glasu Amerike potvrđeno da ostaje na Kosovu, ali u drugom formatu.

Pismo kojim se predviđa smanjenje uloge misije Euleks na Kosovu od predsednika Kosova Hašima Tačija primili su komandat civilnih operacija Kenet Den i šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu. U saopštenju iz Tačijevog kabenita se navodi da su “institucije Kosova imale mnoge koristi od saradnje sa Euleksom i da su zahvaljujući toj saradnji povećani domaći kapaciteti, kako bi se u potpunosti preuzela odgovornosti u oblasti vladavine prava”.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon u pisanoj izjavi za Glas Amerike kaze da Euleks ima mandat do 14. juna ove godine, ali da to ne znači da se ova misija povlači sa Kosova.

“Tačan format i broj osoblja koje će Euleks imati posle juna 2018. godine još se razmatra i zavisiće od odluke zemalja članica. Predviđeno je da posle 14. juna, kada ističe tekući mandat, više ne bude Euleksovih sudija i tužilaca u pravosudnom sistemu Kosova. Takođe je predviđeno da Misija zadrži određeni broj aktivnosti praćenja, naročito u pogledu sudskih dosijea, koji su već u procesu prenosa na lokalno pravosuđe”, rekla je Nikolić-Solomon.

Glavni urednik Radio televizije KIM Goran Avramović za Glas Amerike kaže da rezultati rada Euleksa mogu da se nađu između, kako je kazao, debakla i fijaska. On smatra da Euleks nikad nije bio misija vladavine prava, već politička misija

„Što se odlaska misije tiče, ako se izuzme ona percepcija da sa svakim odlaskom nekog od pripadnika međunarodne zajednice na Kosovu odlazi i deo slobode za Srbe, mislim da neće biti nekog naročitog gubitka. Mi zapravo i dalje nećemo znati sve ono što ne znamo prethodnih 10 ili već skoro 20 godina. Dakle ko je ubijao silne ljude, ko je i zašto uzurpirao imanja Srba, zašto ta imanja nikad nisu vraćana i tako dalje“, kaže Avramović.

Analitičar Fadilj Ljepaja takođe smatra da su rezultati misije Euleks veoma slabi i da je ova misija pod uticajem politike

„Na žalost, rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali. Ja mislim da čak nisu uspeli da spreče uticaj politike na tu misiju. I posle svega imamo kosovsko sudstvo koje je potpuno pod kontrolom politike“, navodi Ljepaja.

Misija Evropske unije za vladavinu prava Euleks osnovana je 2008. godine, a potpuno operativna na Kosovu postala je u aprilu 2009. Ovu misiju čini osoblje iz svih 28 zemalja članica EU, kao i Kanade, Norveške, Švajcarske, Turske i SAD.

XS
SM
MD
LG