Linkovi

Bezbednosni forum: Da li je vreme da Unmik i Euleks napuste Kosovo?


Osmi Beogradski bezbednosni forum počeo je danas u Beogradu, Foto: Glas Amerike
Osmi Beogradski bezbednosni forum počeo je danas u Beogradu, Foto: Glas Amerike

Osmi Beogradski bezbednosni forum otvorila je Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koja je rekla da će tokom foruma tema bili EU kao globalni akter koji pokušava da interveniše različitim sredstvima u neposrednom susedstvu - od Balkana i Bliskog istoka, do Afrike i drugih kontinenta.

Govoreći o kosovskom problemu, ona je ukazala da je ključni zadatak utvrditi kako se konkretno tumači termin "lokalni", odnosno ko bi trebalo da učestvuje u sveobuhvatnom rešenju. Da li su to Srbi i Albanci, ili političke elite i na koji način bi trebalo da budu uključene, kao i šta mir znači za one koji bi trebalo da žive u miru.

Prvog dana foruma vodio se dijalog na temu "Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata", a učesnici su se složili da pred EU stoji više izazova kako bi ona, uz druge međunarodne organizacije, uspešno reagovala u konfliktinim područjima.

Lokalno stanovništvo na Kosovu, kako Srbi, tako i Albanci, imaju prilično negativan stav prema Misiji Euleksa, a jedan od razloga za to je raskorak između politike i implementacije, ocenili su neki od učesnika panela.

"Euleks je misija koju svi vole da mrze”, rekla je predavač na Univerzitetu Sent Endruz u Škotskoj Mateja Peter, koja se u svom istraživanju bavila pitanjem zašto postoji izuzetno negativna percepcija Euleksa.

Prema njenim rečima, Euleks nema dobru reputaciju na Kosovu, ni među Srbima ni među Albancima, što je, kako je ocenila, velika zagonetka, jer je Euleks najskuplja i najveća misija EU koja ima i izvršni mandat na Kosovu.

"To je pitanje kredibilnosti za EU. Ako EU ne može da uradi stvari na Balkanu, kakva je šansa da utiče na ostatak sveta,” rekla je Peter.

Kao razloge za kritike Euleksa, ona kaže da su identifikovana četiri - da postoji otpor prema misiji od početka, da je raskorak u velikim očekivanjima, nedostatak osetljivosti za konflikt, kao i korupcionaški skandali, odnosno "direktno političko mešanje u rad misije".

Peter smatra da čak i ako bi došlo do ukidanja misije Euleksa ili Unmika, EU ili drugi spoljni akteri neće izgubiti interes na Kosovu:

"Kako su se proteklih nekoliko meseci ubrzali razgovori o ovim pitanjima, mnoge evropske sile su počele da govore o povećanju sopstvenog prisustva na Kosovu,” rekla je Peter.

Američka ambasadorka pri UN, koja je najavila povlačenje sa ove pozicije, Niki Hejli, poslala je, inače, pismo generalnom sekretaru Antonio Guterešu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova. Ona je u pismu navela da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Jozef Batora, vanredni profesor na Odeljenju za političke nauke Univerziteta Komenskog u Bratislavi, govorio je o istraživanju koje je sprovedeno u severnoj i južnoj Kosovskoj Mitrovici s ciljem da se vidi kakva je lokalna percepcija EU u rešavanju konflikata.

Pokazalo da se postoji protivrečnost između te uloge EU kao nekoga ko treba da obezbedi stabilizaciju prilika i onoga kako to vidi lokalno stanovništvo. Na pitanje kako EU utiče na regulisanje kriza, da li pomaže u njihovom smirivanju ili doprinosi njihovom pogoršanju, u severnoj Mitrovici 27 odsto njih kaže da EU još dodatno ojačava krize, dok u južnoj 46 odsto njih kaže da pomaže u rešavanju kriza, a 42 odsto da je pojačava.

Ovogodišnji forum pod nazivom "Zajedništvom do odgovora na novu normalnost" okuplja 111 govornika i više od 700 učesnika iz zemlje, regiona i ostalih delova Evrope i sveta u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

XS
SM
MD
LG