Linkovi

"KFOR brine o bezbednosti, ali nema mandat u borbi protiv terorizma"


Arhiva - Vežba poljskih pripadnika KFOR-a, na Kosovu 13. aprila 2017.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je mirna i pod kontrolom. KFOR je uvek svestan situacije i redovno srpovodi bezbednosne procene, ali po Rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti UN nije uključen u borbu protiv terorizma, izjavo je portparol KFOR-a Pio Sabeta.

Kako prenosi dnevnik Danas, on je izjavio da je bezbednosna situacija rezultat mnogih faktora, poput ekonomije, politike, blagostanja.

"Sve što može da utice na bezbednosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mere koje će možda biti potrebne", kaže Sabeta povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može da isključi incidente na Kosovu na jesen.

Na pitanje da li KFOR ima ikakva saznanja o teroristickoj albanskoj organizaciji B-13, za koju pojedini mediji u Srbiji tvrde da planira da napadne Srbe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku uoci izbora na Kosovu, Sabeta kaže da KFOR, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 "nema nikakvu ulogu u vladavini prava ili sprovodenju zakona na Kosovu i nije ukljucen u borbu protiv terorizma, jer je to izvan njegovog mandata, ali KFOR budno i neprekidno prati situaciju".

Potvrdio je da je KFOR spreman da garantuje bezbednost stanovnicima Kosova na dan izbora.

"KFOR doprinosi obezbedivanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobodi kretanja za sve gradane Kosova, na nepristrastan nacin, bez obzira na njihovu etnicku pripadnost i ostaje posvecen bezbednosti i stabilnosti Kosova", rekao je Sabeta naglašavajući da je bezbednosna situacija mirna i pod kontrolom.

"KFOR radi u bliskoj saradnji sa lokalnim i medunarodnim bezbednosnim organizacijama. Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju bezbednosne situacije, KFOR je spreman da usvoji neophodne mere kako bi se ocuvala bezbednost Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, zarad dobrobiti svakog gradanina koji živi na Kosovu“, naglasio je Sabeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG