Linkovi

MVP: Dvojica crnogorskih košarkaša još čekaju da izađu iz Ukrajine


ILUSTRACIJA - Košarkaške lopte upadaju u obruč (Foto: Reuters/Rob Gray-USA TODAY Sports)
ILUSTRACIJA - Košarkaške lopte upadaju u obruč (Foto: Reuters/Rob Gray-USA TODAY Sports)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore potvrdilo je kasno u subotu da dvojica crnogorska košarkaša ne uspijevaju da predju ukrajinsku granicu, navodeći da nije tačna informacija da košarkaši ne uspijevaju da uspostave kontakt sa ambasadama u Kijevu i Poljskoj.

"Informišemo javnost da su sa osobljem ambasade u Poljskoj razgovarali na desetine puta samo tokom ovog dana, kako to jedan od njih i sam svjedoči rekavši da su 'u stalnom kontaktu sa Nikolinom Karaniki', i sa ambasadom u Kijevu, a sad i u Poljskoj ", kažu u MVP.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović (Foto: MVP/rtcg.me)
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović (Foto: MVP/rtcg.me)

U saopštenju se navodi da je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ostvario komunikaciju sa bratom jednog od košarkaša, te da otpravnica poslova ambasade u Poljskoj, kako je to ranije danas rečeno, čeka na drugoj strani granice crnogorske državljane, kako bi naše diplomatsko predstavništvo pomoglo u daljoj evakuaciji.

Oni su rekli da žele da informišu “da za njih dvojicu, kao i za sve ljude koji se u ovom trenutku nalaze sa ukrajinske strane granice, postoji istovjetan izazov”.

"Velika gužva na granici nažalost postoji za sve, budući da Ukrajina sa svoje strane drži otežan prolaz za sve punoljetne muškarce starosti do 60 godina, u smislu kontrole tretirajući na istovjetan način strance i svoje državljane”, piše u saopštenju MVP.

MVP navodi da države nisu vršile organizovanu evakuaciju svojih građana, kao i da je osoblje Ambasade u Kijevu tokom prethodnog perioda, ali i u ovom trenutku, učinilo je sve da pomogne našim građanima pružajući dostupne informacije, savjete, ali i pomoć koja bi im u slučaju ostanka u Kijevu bila nasušna"

Oni podsjećaju da je ministarstvo vanjskih poslova na vrijeme, 11. februara, obavijestilo crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

"Podsjećamo i na činjenicu da je zahvaljujući ovom obavještenju, te stalnoj komunikaciji sa građanima, prvobitan broj naših državljana u Ukrajini značajno smanjen do danas”, navodi MVP.

U ministarstvu navode da “u svijetlu neistina koje pojedini mediji iznose oglušujući se o pravila profesije, još jednom apelujemo na njihovu novinarsku etiku i molimo da shvate ozbiljnost trenutka u kojem javnost, zarad jeftinih bodova u kontekstu domaćih prilika, ne bi trebalo da dovode u zabludu neprovjerenim i lažnim informacijama".

Crnogorski košarkaši Miloš Popović i Miloš Latković od sinoć se nalaze na granici Ukrajine i Poljske, ne uspijevajući da napuste ukrajinsku teritoriju, javila je Antena M.

Popović se javio redakciji Antene M i kazao da su bukvalno zarobljeni na granici, ali da se nadaju da će brzo preći i krenuti za Crnu Goru.

„Trenutno je malo bolje raspoloženje, pozitivni smo, jer se sve diglo na ozbiljniji nivo. Ali, situacija nije bezazlena uopšte. Bukvalno smo zarobljeni na granici. Vojnici nam diktiraju šta da radimo, ali svaku sitnicu. Ne smijemo ni do kupatila, a da ne dobijemo dozvolu od vojnika. Pri kraju smo živaca, ali ogroman broj ljudi nas zove i hoće da na pomognu, čekamo“, rekao je Popović za Antenu M.

Dvojica crnogorskih košarkaša nastupali su za ekipu Krivbas iz Krivoj Roga, kada je je počela ruska agresija na Ukrajinu, prešli su oko 300 km u starom kombiju, a posljednjih 27 km do granice pješke.

„Iz našeg grada smo krenuli oko 5-6 sati ujutro. U klubu su nam rekli u slučaju da krene rat, odmah će nam obezbijediti kombi i vozača da nas prebace do granice, i stvarno je tako bilo. Brzo smo se spakovali i krenuli. Međutim, nijesmo mogli kolima cijelim putem, već smo nekih 27 kilometara pješačili, a plus smo nosili torbe i rance, i bili smo na izmaku snage”, priča Popović.

On kaže da su se u jednom gradiću kroz koji su prošli kolima, čuli pucnji i granatiranje.

“Pored ove granice gdje smo mi je veliki grad Lavov, i čuju se i ovdje bombe i pucnji. Mislili smo da ćemo odmah preći granicu, ali... Ovo je sve potresno za nas jer se nikada ranije nijesmo susreli sa ratom. Nadamo se da će se brzo završiti, da ćemo brzo preći granicu i da ćemo doći kući“, za kraj je poručio Popović u razgovoru za Antenu M.

XS
SM
MD
LG