Linkovi

Abazović: Izbor rata primitivna i tužna priča; Đukanović: Rusija krši temeljne principe


ARHIVA - Zastave Crne Gore i NATO-a
ARHIVA - Zastave Crne Gore i NATO-a

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je u četvrtak, govoreći o situaciji u Ukrajini, da "tužna priča da se izabere rat kao solucija za rješavanja krize je primitivna".

Abazović je, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što se Vlada i premijer u ostavci Zdravko Krivokapić nisu zvanično oglasili povodom dešavanjima u Ukrajini, vicepremijer kaže da je "to pitanje za njega (Krivokapića)", ističući da se "ozbiljna državna politika ne vodi ćutanjem".

“Crna Gora se jasno izjasnila… i preko ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade, to su zvanični stavovi naše države. Čvrsto stojimo uz naše partnere EU i NATO. Mi smo država koja jasno zna stranu i principe", naglasio je Abazović odgovarajući na novinarska pitanja na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Đukanović: Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u četvrtak da Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine.

"Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbjednost i ugrožava njenu stabilnost", naveo je Đukanović na Tviteru.

Đukanović je rekao da se država Crna Gora pridružuje pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Mediji u Crnoj Gori u sredu uveče prenijeli su vijest da se Crna Gora, kao i Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina, pridružila stavu EU kojim se oštro osuđuju ruske akcije u Ukrajini.

Juče je crnogorsko ministarstvo odbrane izrazilo zabrinutost zbog teritorijalnog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i narušavanja bezbjednosne situacije, javio je dopisnik Glasa Amerike iz Podgorice Predrag Milić.

Abazović je rekao da Crna Gora mora da vodi "ozbiljnu državnu politiku i to je ta razlika zbog čega nekad vlada mora da padne".

"Mislim da se ozbiljna državna politika ne vodi ćutanjem…. Naročito u kriznim situacijama, sve mora da postane vidljivo", rekao je Abazović, govoreći o situaciji u Ukrajini.

Rajnke: Užasan i tužan dan za ukrajinski narod i cijelu Evropu

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je povodom napada Rusije na Ukrajinu da je "ovo užasan i tužan dan ne samo za ukrajinski narod, već za cijelu Evropu i sve miroljubive zemlje u svijetu".

"Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju ovaj ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu. Ovo je užasan i tužan dan ne samo za ukrajinski narod, već za cijelu Evropu i sve miroljubive zemlje u svijetu. Saveznici i partneri moraju zajedno da osude ovu agresiju", navela je Rajzing Rajnke.

Protest ispred ambasade Rusije

Grupa državljana Ukrajine protestuje danas ispred Ambasade Rusije u Podgorici zbog napada Rusije na tu zemlju, javlja portal Pobjeda.

Okupljeni gradjani nose ukrajinske zastave i transparente sa natpisom "Ukrajinci će se oduprijeti" uz skandiranje "Stop ruskoj agresiji" i "Putine, marš iz Ukrajine".

edan od učesnima protesta rekao je da se probudio s viješću o napadu na Ukrajinu, te da je dobio poziv od sestre koja mu je saopštila da se sakrila u stanici metroa.

"Rusija pokušava da okupira cijelu teritoriju", kazao je on na protestu ispred zgrade ambasade Rusije, koju obezbjedjuje policija.

XS
SM
MD
LG