Linkovi

Republikanski pristup ratu protiv siromaštva


Republikanski senator Marko Rubio predlaže drugačiju strategiju borbe protiv siromaštva
Republikanski senator Marko Rubio predlaže drugačiju strategiju borbe protiv siromaštva

Republikanski senator Marko Rubio predlaže da se vladini programi suzbijanja siromaštva preusmere ka saveznim državama.

Na pedesetu godišnjicu objave Rata protiv siromaštva, koji je objavio bivši predsednik Lindon Džonson, republikanski i demokratski zakonodavci zalažu se da će nastaviti tu borbu, ali uz različite pristupe. Republikanski senator Marko Rubio izjavio je da federalna vlada nije uspela u svojim naporima da suzbije siromaštvo i predložio je novi način u budućnosti. Demokrate se ne slažu sa tim.

U januaru 1964., predsednik Lindon Džonson bio je svestan toga da skoro svaki peti Amerikanac živi u siromaštvu. On je o uzrocima govorio u svom prvom Govoru o stanju nacije.

„I ova administracija danas, ovde i sada, objavljuje bezuslovni rat siromaštvu.“

Pedeset godina kasnije, skoro svaki sedmi Amerikanac i dalje živi u siromaštvu. Republikanski senator Marko Rubio izjavio je da Džonsonov i vladin rat protiv siromaštva nije dao rezultate.

“Umesto da podstiče živu, slobodnu ekonomiju, federalna vlada je glavni kočničar preduzetništva i kreativnosti naših ljudi.”

Rubio je rekao da je potreban novi pristup.

“Predlažem da preusmerimo vladine programe za borbu protiv siromaštva i milijarde koje se troše na njih, saveznim državama.”

Demokrate u Kongresu brane programe predsednika Džonsona kojima se obezbeđuju ishrana, zdravstvena zaštita i penzije za siromašne i starije osobe. Demokratski senator Dik Durbin kaže:

“Šta je rat protiv siromaštva pre pedeset godina sproveo loše, šta je dostigao? Mediker, Medikejd, Hed Start program, zakone o obrazovanju, što je bilo prvi put da se federalna vlada obavezala da pomogne lokalnim školama, zakone o specijalnom obrazovanju, višem obrazovanju, što je povećalo količinu novca koju vlada dotira, kredite i mogućnost učenja i istovremenog zaposlenja.”

Analitičari se ne slažu u ocenama uspeha Džonsonovog rata protiv siromaštva. Ron Haskins iz instituta Brukings kaže da zemlja mnogo bolje stoji nego da je bez tih programa.

“Mediker i Medikejd su veoma važni programi koji i dalje predstavljaju srce i dušu američke socijalne politike, uz socijalno osiguranje. Oni su imali ogromni uticaj na siromašne i starije.”

Majkl Taner iz instututa Kejto kaže da su programi jedino učinili da siromaštvo bude podnošljivije.

“Ono za šta je većina naših programa napravljena je da se ljudima koji žive u siromaštvu pruži malo više novca da ne bi bili gladni ili da imaju za osnovne potrebe. Ali ne čine ništa u smeru da im se objasni kako da izađu iz siromaštva.”

Predsednik Obama izjavio je da je siromaštvo glavna odrednica našeg vremena i da će republikanci i demokrate morati da se suoče sa pitanjima naknade za nezaposlene, bonovima za hranu i drugim pitanjima vezanim za siromaštvo u ovoj izbornoj godini.
XS
SM
MD
LG