Linkovi

Bajdenov rejting popularnosti na najnižoj tački do sada - 39%


Predsednik Bajden govori o ekonomskom rastu, zapošljavanju i deficitu u Beloj kući, 4. maja 2022.
Predsednik Bajden govori o ekonomskom rastu, zapošljavanju i deficitu u Beloj kući, 4. maja 2022.

Rejting popularnosti predsednika Džoa Bajdena pao je na najnižu tačku od početka mandata u maju, pokazuje nova anketa, dok raste pesimizam i među članovima njegove Demokratske partije.

Samo 39% Amerikanaca odobrava način na koji Bajden vodi zemlju, prema anketi koju su sproveli Asošijeted pres i NORC Centar za istaživanje javnog mnjenja, što je dodatni pad u odnosu na već slab rejting zabeležen prošlog meseca.

Sveukupno, samo 2 od 10 odraslih Amerikanaca smatra da zemlja ida u pravom smeru ili da je ekonomija u dobrom stanju, što je pad u odnosu na 3 od 10 koliko je to verovalo u aprilu. Pad je koncentrisan među demokratama, a samo 33% Amerikanaca iz predsednikove stranke veruje da zemlja ide u pravom smeru, što je pad u odnosu na 49% iz aprila.

Dok se bliže izbori za Kongres na sredini njegovog mandata, Bajdena posebno treba da brine što mu popularnost među demokratama iznosi 73%, što je značajan pad u odnosu na rane dane mandata. U anketama koje su AP i NORC sprovodili tokom 2021. godine, Bajdenova popularnost među demokratama nikada nije pala niže od 82%.

Rezultati istraživanja pokazuju osećanje frustracija i zamora u zemlji koja se suočava sa lančanim izazovima - od inflacije, preko oružanog nasilja i iznenadne nestašice instant formule u prahu do uporne pandemije.

“Ne znam koliko još stvari mogu da se pogoršaju", kaže Milen Remzi, 29-godišnji školski psiholog i demokrata u Santa Moniki u Kaliforniji, koja je morala da se preseli sa suprugom i malim sinom u kuću svojih roditelja.

Remzi smatra da ekonomska disfunkcionalnost nije Bajdenova krivica, ali je uznemirena što nije primenio ambiciozne planove za borbu protiv klimatskih promena i unapređenje sistema zdravstvene zaštite.

“Nije ostvari ništa od obećanja. Mislim da je finansijska pomoć građanima ugroženim zbog pandemije bila poslednja pobeda njegove administracije", kaže Remzi. "Mislim da je umoran i ne krivim ga. I ja bih bila umorna u njegovim godinama, sa karijerom koju je imao."

Republikanci već dugo nisu naklonjeni Bajdenu. Manje od jednog od 10 odobrava njegovo vođenje ekonomije, ali to se ne razlikuje od prošlog meseca.

Prodavnica lanca Kostko u Koloradu.
Prodavnica lanca Kostko u Koloradu.

Džeri Toranzo, medicinska sestra i republikanka iz Čikaga krivi Bajdena zbog velikog rasta cena za vreme njegove administracije.

"Njegova politika uništava ekonomiju", kaže Toranzo koja mu zamera što je zaustavio projekat naftovoda Kistoun, i uveo ograničenja za proizvodnju energije u SAD.

Ukupno dve trećine Amerikanaca ne odborava Bajdenovu ekonomsku politiku. Taj rejting se nije značajnije promenio u protekih nekoliko meseci ali postoje znaci da se nezadovoljstvo Bajdenovim radom u domenu ekonomije produbilo. Samo 18% Amerikanaca misli da je Bajdenova politika donela više koristi ekonomiji nego što joj je naudila.

Neke demokrate krive druge faktore za inflacijuč. Manuel Morales, tehničar za internet usluge u Ilinoisu misli da su pandemija i rat u Ukrajini imali daleko veći uticaj od Bajdenovih odluka. Ipak, 58-godišnji demokrata dovodi u pitanje koristi od Bajdenovog najvećeg uspeha u Kongresu - plana za spasavanje Amerike i čekova koji su podeljeni građanima da im pomognu da prebrode pandemiju. "To je pomoglo mnogima ali ljudi onda nisu želeli da se vrate na posao".

Morales takođe zamera Bajdenu na učinku u jednoj drugoj oblasti, imigraciji. Samo 38% Amerikanaca podržava Bajdenovu imigracionu politiku a Morales je razočaran zbog prizora migranata koji pokušavaju da pređu južnu granicu. Iako i sam imigrant iz Meksika, Morales smatra da SAD treba da čvršće kontrolišu granicu kako bi postojala nada da se legalizuje status migranata koji su već u zemlji, vredno rade i poštuju njena pravila. Morales takođe smatra da moraju da postoje ograničenja. "Nemoguće je dovesti celu Centralnu Ameriku i Meksiko u ovu zemlju", rekao je.

Morales takođe donekle zamera Bajdenu zbog mera u odnosu na rat u Ukrajini. "Trošimo mnogo novca na Ukrajinu a sve to doprinosi deficitu", kaže.

Ukupno 45% Amerikanaca odobrava Bajdenov pristup Rusiji dok 54% ne odobrava. Takav odnos je bio postojan od početka rata u Ukrajini. 73% demokrata i 15% republikanaca odobrava politiku prema Rusiji.

Čarls Pen, penzionisani fabrički radnik iz Hantingtona u Indijani je zadovoljan Bajdenovim radom u odnosu na Ukrajinu. Međutim, nezavisni glaasač koji naginje Republikanskoj partiji je razočaran Bajdenom i krivi ga za rast cena.

“Demokrate su dugoročno otežale situaciju pošto su se zalagale za povećanje minimalne nadnice sa 7 na 15 dolara na sat", kaže Pen. " S druge strane, da su republikanci na vlasti, ukinuli bi socijalnu zaštitu i moju penziju." Ipak, Pen smatra da Bajden mora da plati političku cenu.

"On je kapetan broda, prema tome - on je odgovoran".

XS
SM
MD
LG