Linkovi

Ekonomija i migracije na dnevnom redu Bajdenove posete Meksiku pred samit lidera Severne Amerike


Američki predsednik Džo Bajden sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom na međunarodnom aerodromu u Meksiko Sitiju, 8. januara 2023.
Američki predsednik Džo Bajden sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom na međunarodnom aerodromu u Meksiko Sitiju, 8. januara 2023.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador domaćin je američkom lideru Džou Bajdenu na razgovorima u Meksiko Sitiju, uoči regionalnog samita lidera Severne Amerike, na kome učestvuje i kanadski premijer Džastin Trudo. Migracija, klimatske promene, trgovina i industrija su među glavnim temama na dnevnom redu.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da posetom Meksiku, prvom od kada je postao predsednik, Bajden želi da "promoviše zajedničku viziju budućnosti Severne Amerike."

Žan-Pjer je izjavila da će Bajden najaviti proširenje saradnje u borbi protiv krijumčara oružjem, drogom i ljudima, kao i odgovoru na ekološke izazove i koracima da se "zajednički odgovori na neregularnu migraciju u regionu."

Uoči samita koji zvanično počinje u utorak, Bajden, Trudo i Lopez Obrador će zajedno večerati, zajedno sa svojim suprugama.

Bajden je u Meksiko stigao u nedelju kasno uveče, nakon što je poseti grad El Paso u Teksasu da bi iz prve ruke video priliv hiljada migranata koji prelaze granicu sa Meksikom bez odgovarajućih dokumenata.

Predsednici SAD, Meksika i Kanade sledeće nedelje na samitu u Meksiko Sitiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je u obraćanju novinarima u ponedejlak rekao da će Meksiko i SAD nastaviti blisku saradnju i koordinaciju u pogledu pitanja imigracije, dodajući da će sastanak uključiti "još mnogo drugih pitanja."

“Predsednik Bajden juče je imao priliku da se vozi od aerodroma do grada zajedno sa predsednikom Lopezom Obradorom, što im je pružilo mogućnost da razgovaraju, "jedan na jedan", o tome kako vide današnji svet i šta im je na umu. Mislim da su obojica izvukla mnogo iz tog razgovora", izjavio je Saliven.

Za vreme četvoročasovne posete gradu na granici, Bajden je obišao i granični prelaz "Most Amerika" (Bridge of the Americas) gde je razgovarao sa predstavnicima granične i carinske službe, koji su mu demonstrirali na koji način pretražuju automobile i druga vozila tražeći narkotike, novac i drugu zabranjenu robu. Bajden je takođe prošetao duž zida na američko-meksičkoj granici koji razdvaja El Paso od grada Sijudad Huarez. Dvojica agenata granične patrole su hodala zajedno sa njim.

Takođe je posetio Centar za podršku migrantima u okrugu El Paso, gde se sastao sa lokalnim zvaničnicima i liderima zajednice.

Po dolasku u Teksas, Bajdena je dočekao guverner Greg Abot, koji mu je uručio pismo. Abot je govorio o "haosu" u svojoj državi, navodeći da je ta situacija rezultat Bajdenovog neuspeha da obezbedi sprovođenje federalnih imigracionih zakona. Posle posete, Bajden je na Tviteru napisao da je moguće čuvati američko-meksičku granicu i istovremeno učiniti proces imigracije "uređenim, poštenim, bezbednim i humanim."

“Moja administracija koristi sredstva koja su joj na raspolaganju da smanji ilegalnu imigraciju, poveća legalne opcije za dobijanje imigracionog statusa, i pojača bezbednost", izjavio je Bajden. "Pristup koji smo zauzeli je zasnovan na modelu za koji znamo da funkcioniše. Ali da bismo zaista popravili svoj problematični imigracioni sistem, Kongres mora da reaguje."

Dan pre Bajdenove posete saopšteno je da će 30.000 državljana Kube, Nikaragve, Haitija i Venecuele biti dozvoljeno da uđu u Sjedinjene Države svakog meseca, i da će im biti dozvoljeno da legalno rade u periodu od dve godine, ukoliko podnesu zahtev iz svojih matičnih zemalja, prođu proveru biografije i dokažu da imaju finansijsku podršku u SAD.

Na pitanje da li američka vlada namerava da primi više od 30.000 migranata po novom programu, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je odgovorio da je vlada odredila "numeričke ciljeve" i da će videti "kako sve teče" a onda doneti odluke.

Do kraja ovog samita, nećemo imati novi sporazum o tome. Ono što je potrebno jeste da vidim kako program, koji je najavljen prošle nedelje, funkcioniše u praksi, da li su potrebne neke modifikacije, i onda možemo da govorimo o sledećem koraku", rekao je Saliven.

Zvaničnici Bajdenove administracije izjavili su da će oni koji se ne prijave za program i koji uđu u SAD bez dozvole biti poslati u Meksiko u skladu sa zdravstvenom uredbom iz ere pandemije koja omogućava brzo proterivanje migranata.

Šta je "Član 42"?

"Član 42" je pravilo iz mandata predsjednika Donalda Trumpa, koje je Sjedinjenim Državama brzo omogućavalo da izbace migrante u zemlje porijekla ili meksičke pogranične gradove.

Osnov "Člana 42" dolazi iz zakona o javnom zdravstvu iz 1944. godine, čiji je cilj sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) implementirali su ga u martu 2020. godine, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Naredba CDC-a ovlastila je granične službe da izbace migrante koji prelaze u Sjedinjene Države, uključujući i one koji se nadaju da će podnijeti zahtjev za azil, što je inače njihovo pravo prema američkom zakonu i međunarodnom ugovoru. U praksi, to je značilo da granične službe migrante mogu poslati nazad u Meksiko ili u zemlje porijekla u roku od samo nekoliko sati, bez imigracionog procesa.

Administracija Džoa Bajdena zadržala je ovo pravilo u prvoj godini njegovog mandata, ali je 1. aprila 2022. najavila da će sa tom politikom prestati u maju. Uslijedile su pravne bitke, s obzirom na to da je dio demokrata podržavao ukidanje restrikcija, ali su ih republikanci željeli zadržati.

Uprkos žalbama saveznih država u kojima vlast imaju republikanci, federalni sudija u Vašingtonu naredio je da sprovođenje "Člana 42" bude okončano 21. decembra 2022.

Uredba, poznata pod nazivom "Član 42" uvedena je usled zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, u nameri da se migranti spreče u pokušajima da uđu u SAD, bilo na zvaničnim graničnim prelazimaili između njih.

Migranti takođe mogu da se deportuju u zemlje porekla po kratkom postupku ukoliko uđu u SAD bez dozvole.

Novinarka Glasa Amerike Alin Baros, koja prati teme imigracije, i Anita Pauel, dopisnica iz Bele kuće koja prati predsednika tokom posete Meksiku, učestvovale su u pisanju ovog izveštaja. Deo materijala uzet je od agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG