Linkovi

Kanada u 2022. odobrila rekordan broj stalnih prebivališta strancima


ARHIVA - Oglas za posao na vratima pekare u kanadskoj pokrajini Kvebek, 3. oktobar 2022.
ARHIVA - Oglas za posao na vratima pekare u kanadskoj pokrajini Kvebek, 3. oktobar 2022.

Kanada je u 2022. godini postavila imigracioni rekord, odobrivši stalno prebivalište za više od 437.000 stranaca, objavila je vlada te zemlje, koja se na taj način bori sa nedostatkom radne snage.

Tako je nadmašen cilj vlade od 431.645 novih stalnih boravaka, a Ministarstvo za imigracije je saopštilo da je to najveći novi priliv ljudi kojima je odobreno trajno stanovanje u kanadskoj istoriji.

Broj je veći za oko 9 procenata u odnosu na 2021. godinu, kada je Kanada nadmašila prethodni rekord iz 1913. godine. Sve to se dešava u trenutku kada ta zemlja nastoji da ostvari plan o 1,45 miliona novih građana sa pravom na stalni boravak do kraja 2025, za šta je ključna upravo imigracija.

Kanada pokušava da riješi problem akutnih nedostataka na tržištu rada, naveli su iz Ministarstva. Osobe sa stalnim prebivalištem obično mogu da podnijesu zahtjev za državljanstvo nakon pet godina.

Imigracija je zasluđna za skoro čitavih 100 odsto povećanja radne snage u Kanadi, a do 2036. imigranti će činiti i do 30 procenata stanovništva te zemlje, što je značajan porast u odnosu na 20,7 odsto iz 2011. godine, navedeno je u saopštenju.

Od dolaska na vlast 2015. godine, Vlada premijera Džastina Trudoa oslanja se na imigraciju kako bi podstakla kanadsku ekonomiju i riješila problem sve starijeg stanovništva.

Nedostatak stručne radne snage posebno je izražen u oblastima kao što je zdravstvo. Službeni podaci pokazuju da je u oktobru bilo 871.300 slobodnih radnih mjesta, što je manje u odnosu na rekord iz maja 2021, kada je više od milion radnih mjesta bilo otvoreno.

Jedno od rješenja kanadskih vlasti za taj problem su i ciljane lutrije za kvalifikovane imigrante koje će se prvi put dogoditi 2023. godine. To će im omogućiti da biraju prijavljene kandidate sa vještinama koje u određenim regionima te zemlje najviše nedostaju.

​Ipak, mnogi imigranti imaju poteškoće sa pronalaskom posla u oblastima za koje su stručni, a neki zagovornici imigracije kažu da podrška novim useljenicima nije rasla u korak sa brojem novih dozvola za stalno prebivalište.

Kanada se takođe borila da održi korak s naglim porastom projava za stalni boravak nakon što su ublažena ograničenja povezana s pandemijom kovida 19 - broj obrađenih zahtjeva udvostručio se na oko 5,2 miliona 2022. u odnosu na prethodnu godinu, saopštilo je Ministarstvo.

XS
SM
MD
LG