Linkovi

Kongres SAD restartuje nastojanja da donese zakon o konkurentnosti u nadmetanju sa Kinom


The U.S. Capitol is seen during a vote whether to approve a recommendation to hold Steve Bannon in criminal contempt on Oct. 21, 2021 in Washington.
The U.S. Capitol is seen during a vote whether to approve a recommendation to hold Steve Bannon in criminal contempt on Oct. 21, 2021 in Washington.

Zakonodavci na Kapitol Hilu obnavljaju napore za donošenje zakona koji bi pojačali konkurentnost Sjedinjenih Država u nadmetanju sa Kinom, usred sve veće zabrinutosti oko globalnog lanca snabdevanja.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je u utorak da će Zakon o inovacijama i konkurenciji (USICA), koji je dugo u zastoju, biti pridodat Zakonu o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), velikom godišnjem zakonu o potrošnji na odbranu koji treba da bude usvojen do kraja godine.

"Pre jedne generacije proizvodili smo oko trećinu svetske ponude čipova – sada se manje od 12 odsto proizvodi u Americi, dok su nas druge zemlje pretekle, posebno Kina. Ovo šteti američkim radnicima, američkim potrošačima i američkoj nacionalnoj bezbednosti. Trebalo bi da usvojimo USICA ove godine – a to je dvopartijski zakon – kako bismo mogli da ojačamo domaću proizvodnju čipova", rekao je Šumer u utorak u Senatu.

USICA je u junu prošla u Senatu SAD sa 68 prema 32 glasa, ali još nije bila na glasanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Ako bude usvojena, ta mera će obezbediti 190 milijardi dolara finansiranja za rešavanje konkurentosti sa Kinom, uključujući proizvodnju poluprovodnika, tehnološku bezbednost i obuku za radnu snagu SAD. Predlog zakona bi takođe predviđao automatske sankcije kineskim kompanijama koje počine intelektualnu krađu ili sajber napade u Sjedinjenim Državama.

Izvori su Rojtersu ove nedelje rekli da Kina aktivno lobira protiv zakona, šaljući pisma američkim rukovodiocima u kojima ih pozivaju da lobiraju u Kongresu da se zakoni izmeni ili odustane od njihovog usvajanja.

XS
SM
MD
LG