Linkovi

Trampova kampanja odustala od velikog dela tužbe u Pensilvaniji


Transparent Trampovih pristalica "Prebrojite ponovo glasove u Filadelfiji"
Transparent Trampovih pristalica "Prebrojite ponovo glasove u Filadelfiji"

Kampanja predsednika Donalda Trampa odustala je od velikog dela tužbe pred sudom u Pensilvaniji kojom se traži da se ne sertifikuju rezultati predsedničkih izbora, i svela je na okrug sa malim brojem glasova.

Trampova kampanja je odbacila tvrdnju da su izborne komisije nezakonito blokirale posmatrače da ne mogu da gledaju brojanje glasova pristiglih poštom u Filadelfiji i Pitsburgu.

Fokus nove tužbe sada je na tvrdnji da su okruzi naklonjeni demokratama dozvolili glasačima da ispravljaju nepravilnosti uočene kod glasova pristiglih poštom i da su time prekršili zakon. Zvaničnici kažu da je tu reč o malom broju glasova koji neće promeniti ishod u Pensilvaniji, gde je Bajden dobio sa više od 60 hiljada glasova.

Pensilvanija je tražila od sudije da odbaci Trampovu tužbu uz tvrdnju da je posmatračima bilo dozvoljeno da gledaju brojanje glasova.

Ipak, Trampova kampanja nastavlja da traži da državna sekretarka ne sertifikuje rezultat.

Bajden je dobio izbore kada je proglašen pobednikom u Pensilvaniji, i tada je osvojio više od potrebnih 270 elektora.

Tramp je u nedelju prvi put priznao da je Bajden pobedio, ali onda je dodao da neće priznati poraz i najavio nove tužbe.

Pravnici, međutim, kažu da Tramp nema mnogo šanse da, uz pomoć sudskih sporova, promeni rezultat, a iz Bajdenove kampanje poručuju da su tužbe više "pozorište".

Pensilvanija bi trebalo da sertifikuje svoje rezultate 23. novembra.

XS
SM
MD
LG