Linkovi

Bajden predstavio tim zadužen za klimu: "Nema vremena za gubljenje"


Članica Predstavničkog doma i kandidatkinja za sekretarku za unutrašnje poslove Deb Haland sluša novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena koji predstavlja nove članove svoje administracije u Vilmingtonu, u Delaveru (Foto: Rojters/Kevin Lamarq)
Članica Predstavničkog doma i kandidatkinja za sekretarku za unutrašnje poslove Deb Haland sluša novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena koji predstavlja nove članove svoje administracije u Vilmingtonu, u Delaveru (Foto: Rojters/Kevin Lamarq)

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden u subotu je formalno predstavio tim za klimu i energetiku, koji će biti zadužen za sprovođenje njegove ambiciozna agende u borbi protiv klimatskih promena i jačanje mera protiv zagađenja.

"Bukvalno nemamo vremena za gubljenje", upozorio je Bajden.

Pretnju klimatskih promena uporedio je sa pandemijom koronavirusa i obećao da će preduzeti akciju.

"U krizi smo. Kao što nam je potreban jedinstveni nacionalni odgovor na Kovid 19, tako nam je potreban jedinstveni nacionalni odgovor na klimatske promene. Moramo hitno da se suočimo sa aktuelnom situacijom, kao što bi to uradili tokom bilo kojeg vanrednog stanja", naglasio je Bajden.

Bajden je obećao da će borba protiv klimatskih promena biti jedan od prioriteta njegove administracije. Međutim, sa tesnom većinom u Predstavničkom domu i neizvesnom kontrolom nad Senatom, Bajden i njegov tim možda neće imati mnogo uspeha u Kongresu. Umesto toga će se osloniti na pravila regulatornih agencija da bi sproveli sveobuhvatne promene.

Bivši potpredsednik SAD izabrao je bivšu administratorku Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) za vreme mandata predsednika Baraka Obame, Đinu Mekarti, da obavlja novi položaj nacionalne savetnice za klimu. Mekarti će biti zadužena za sprovođenje Bajdenove agende na unutrašnjem planu.

Bajden je nominovao Majkla Regana, glavnog regulatora Severne Karoline za zaštitu životne sredine, da vodi EPA-u. Regan je u toj agenciji radio za vreme Klintonove i Bušove administracije, a u Severnoj Karolini je bio na čelu Sekretarijata za kvalitet životne sredine od 2017. godine.

Članica Predstavničkog doma iz Novog Meksika Deb Haland kandidatkinja je za sekretarku za unutrašnje poslove, a bivša guvernerka Mičigena Dženifer Grenholm za sekretarku za energetiku.

U timu su i advokat za pitanja zaštite životne sredine Brenda Melori, kao predsedavajuća Saveta za kvalitet životne sredine i Ali Zaidi, vodeći ekspert za klimu i Bajdenov saradnik, koji bi bio zamenik nacionalnog savetnika za klimu.

Ukoliko njena kandidatura bude potvrđena u Senatu, Haland će biti prva američka Indijanka koja će biti članica kabineta, Melori će biti prva Afroamerikanka na čelu Saveta Bele kuće za kvalitet životne sredine, a Regan prvi Afroamerikanac na čelu EPA.

Bajden je u svom obraćanju naglasio raznolikost svog tima, za koji je ocenio da je "brilijantan, kvalifikovan, proveren i da uklanja sve barijere".

“U našem kabinetu već ima više ljudi koji nisu belci, nego ikada ranije", rekao je novoizabrani predsednik koji je obećao da će postaviti lidere koji odražavaju raznolikost Amerike.

Grupe za zaštitu životne sredine uglavnom su pozdravile Bajdenov tim, zbog iskustva i raznolikosti. Međutim, moćna industrija fosilnih goriva, koju je Bajden često kritikovao, saopštila je da administracija mora da balansira mere za zaštitu klime sa očuvanjem radnih mesta.

"Pomno ćemo pratiti situaciju da bi osigurali da će nova administracija ispuniti predizborno obećanje novoizabranog predsednika dato radnoj snagi u energetskom sektoru i zaštititi milione poslova koje naša industrija finansira u državama kao što su Nju Meksiko, Ohajo, Pensilvanija i širom zemlje", naveo je predsednik Američkog instituta za naftu Majk Somers.

XS
SM
MD
LG