Linkovi

Banko: Novi soj koronavirusa se otkriva analizama koje se u Srbiji retko rade


Više desetina zemalja obustavilo je avio saobraćaj sa Velikom Britanijom nakon što je u toj zemlji registrovan novi soj koronavirusa. Da li će im se pridružiti i Srbija, nadležno ministarstvo saobraćaja i Vlada još ne saopštavaju. (Foto: REUTERS/Hannah McKay)
Više desetina zemalja obustavilo je avio saobraćaj sa Velikom Britanijom nakon što je u toj zemlji registrovan novi soj koronavirusa. Da li će im se pridružiti i Srbija, nadležno ministarstvo saobraćaja i Vlada još ne saopštavaju. (Foto: REUTERS/Hannah McKay)

Više desetina zemalja obustavilo je avio saobraćaj sa Velikom Britanijom nakon što je u toj zemlji registrovan novi soj koronavirusa. Da li će im se pridružiti i Srbija, nadležno ministarstvo saobraćaja i Vlada još ne saopštavaju, iako su to zatražili i podržali pojedini članovi Kriznog štaba. Za sada nema informacija da je varijanta virusa iz Britanije registrovana u Srbiji, a analize koje to utvrđuju su, kako kažu stručnjaci, skupe i retke. Može li se unošenje virusa sprečiti zabranom letova ili je novi soj već tu, samo se to ne zna?

Doktorka Ana Banko, virusološkinja sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta, za Glas Amerike objašnjava da oprez nikada nije na odmet, ali da se efekat obustave avio saobraćaja sa Velikom Britanijom zbog sprečavanja unošenja novog soja virusa, trenutno ne može izmeriti.

"Pošto mi u ovom trenutku ne znamo koliki je procenat i da li postoji ulazak varijanti (virusa) u našu zemlju, a to ne znaju ni mnoge zemlje, u međuvremenu se jesu registrovali slučajevi u Italiji, Holandiji, Danskoj, obustava letova je nešto na šta ja u ovom momentu ne mogu da dam konačan odgovor jer taj efekat – da li je to dobro ili nije – možemo znati tek za mesec, dva, tri".

Kako se utvrđuje prisustvo novog soja koronavirusa?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Novi soj nije registrovan u Srbiji, ali...

Za sada nema informacija da je nova varijanta virusa registrovana u Srbiji. Međutim, za to postoje i tehnički razlozi.

Ana Banko kaže da se u Britaniji novi soj otkrio jer se rezultati PCR testiranja sekvenciraju – što je tehnološki zahtevan i skup proces koji se ne koristi u svrhu rutinske dijagnostike koja se radi kod nas.

"U našoj zemlji i drugim zemljama se to radi, ali u jako malom procentu i Britanci su, moram reći, prema onome što mogu da pročitam, među vodećim zemljama, oni su sekvencirali oko 10 odsto svojih izolata. Ako sad to mogu da poredim, da imate orijentaciju, Amerikanci to rade u jednom postotku, Evropljani verovatno veoma slično, mi to radimo u ovom trenutku, što se tiče koronavirusa, zaista samo u istraživačke svrhe i to u enormno malom procentu".

Nedostatak takvih analiza može da znači da novootkrivena mutacija iz Britanije nije jedina i da ih ima i u drugim zemljama.

"Mi zapravo ne znamo do kraja, u svim zemljama, koliko je različitih varijanti postojalo negde drugde, ali nisu tako brojčano predominirale u ukupnom procentu. U bazi podataka, kada se sekvencira virusni genom, dominiraju u većem procentu izolati iz zemalja koje imaju razvijenu tehnologiju, imaju novca da to rade i češće sekvenciraju", objašnjava virusološkinja.

Treba li se plašiti novog soja koronavirusa? U SZO kažu da nema dokaza da je novi soj smrtonosniji ili opasniji, samo da se brže prenosi.

Neki stručnjaci, međutim, iznose opreznije stavove.

Ana Banko ističe da se nešto definitivno može reći tek posle istraživanja u laboratorijskim uslovima, ali da ima indirektnih pokazatelja da situacija nije alarmantna.

"Međutim, što se tiče onoga što je mnogo važnije, a to je kakve efekte ova varijanta ima po ljudsko zdravlje, ne postoji nijedan pokazatelj, nešto što nalazimo u izveštajima Britanaca, da ova varijanta izaziva težu kliničku sliku."

Još traju istraživanja kako nova varijanta koronavirusa reaguje na postojeću vakcinu. Vakcinacija u Srbiji počinje u četvrtak, a prve doze primiće premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG