Linkovi

Kineski grad sa 13 miliona stanovnika u karantinu uoči Olimpijskih igara


Stanovnici kineskog grada Šijana čekaju u redu da se testiraju na kovid (Foto: Li Yibo/Sinhua,AP)
Stanovnici kineskog grada Šijana čekaju u redu da se testiraju na kovid (Foto: Li Yibo/Sinhua,AP)

Kina je uvela karantin u Šianu, gradu sa 13 miliona stanovnika, da bi suzbila rast broja zaraženih koronavirusom, samo nekoliko nedelja uoči početka Olimpijskih igara u toj zemlji.

Restrikcije u Šianu stupile su na snagu u sredu u ponoć i još nije poznato kada bi mogle da budu ukinute. Uvedene mere su među najoštrijim od prošlogodišnjeg karantina u Vuhanu, gde je koronavirus prvi put otkriven krajem 2019. godine.

Prema vladinoj uredbi, jednoj osobi iz domaćinstva biće dozvoljeno da izađe napolje svaka dva dana da bi kupila namirnice. Drugi članovi porodice moraće da ostanu kod kuće, mada se to pravilo ne sprovodi rigorozno, sudeći prema objavama na društvenim mrežama. Nije dozvoljen ni izlazak gostiju iz hotela.

Još nije poznato da li su novi slučajevi kovida izazvani zaraznijom omikron varijantom koja je dovela do naglog rasta novozaraženih širom sveta, ili prethodnim sojem, deltom. Kina je do sada prijavila sedam slučajeva omikrona, ali ni jedan nije registrovan u Šianu.

Iako je najnovije žarište hiljadu kilometara udaljeno od Pekinga, domaćina Olimpijskih igara, bilo koji nagoveštaj da se pandemija pogoršava u Kini pokrenuće pitanja o tome kako će ta zemlja dočekati hiljade sportista, zvaničnika i novinara kada igre počnu 4. februara.

S jedne strane, u Olimpijske igre je uloženo mnogo truda i novca i malo ko želi otkazivanje ili odlaganje. S druge strane, kineske vlasti su usvojile oštre mere tokom pandemije u okviru politike iskorenjivanja svakog slučaja i postavlja se pitanje kako će dolazak tolikog broja gostiju biti usklađen sa tom strategijom, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Politika nulte tolerancije, koja je dovela do čestih karantina, univerzalnog nošenja maski i masovnog testiranja, nije bila u potpunosti uspešna. Dovela je do ogromnih poremećaja u putničkom saobraćaju i trgovini, ali Peking tvrdi da je zbog te strategije uglavnom suzbijeno širenje virusa. U Kini je ukupno prijavljeno 4.636 žrtava i 100.644 slučajeva Kovida 19.

U Šianu - velikom industrijskom centru - u četvrtak su registrovana još 63 slučaja kovida, čime je ukupan broj porastao na najmanje 210 tokom protekle sedmice.

Kina takođe pokušava da suzbije žarišta u nekoliko gradova u istočnoj provinciji Žeđang blizu Šangaja, ali sa mnogo užim merama.

XS
SM
MD
LG