Linkovi

Ofanziva Hutija u Jemenu kao pokušaj dobijanja diplomatske prednosti


Vladine trupe, koje podržava Saudijska Arabija, odgovaraju na ofanzicu pobunenika Huti u naftom bogatom Maribu, 120 kilometara daleko od glavnog grada Jemena Sane, koji je u rukama pobunjenika, 14. februara 2021.
Vladine trupe, koje podržava Saudijska Arabija, odgovaraju na ofanzicu pobunenika Huti u naftom bogatom Maribu, 120 kilometara daleko od glavnog grada Jemena Sane, koji je u rukama pobunjenika, 14. februara 2021.

Ofanziva Hutija koja je započela početkom ovog meseca i koja za cilj ima zauzimanje provincije Marib, nekih 120 kilometara istočno od glavnog grada Sane, naišla je na snažan otpor trupa jemenske međunarodno priznate vlade.

Marib je vladino poslednje uporište.

Promatrači kažu da Huti, zadijski šiitski pokret koji se bori protiv vlade sunita sa većinskom muslimanskom većinom, žele da preuzmu kontrolu nad Maribom i njenim naftnim poljima, kao i da zatvore južnu granicu Saudijske Arabije kako bi im dali polugu u mogućim mirovnim pregovorima. Ali oni takođe trpe velike žrtve.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen, Martin Grifits, rekao je da je "izuzetno zabrinut" zbog neprijateljstava, posebno u vreme "obnovljenog diplomatskog zamaha", s obzirom na odluku Bajdenove administracije da ukine podršku ofanzivi koju predvode Saudijska Arabija i da opozove američko označavanje Hutija kao strane terorističke grupe.

Kristin Divan, viša naučnica sa Vašingtonskog instituta za države Arapskog zaliva, kaže da veruje da bi Saudijska Arabija želela da se izvuče iz sukoba.

Ali Huti su takođe pokrenuli napade na saudijsku teritoriju, pokazujući povećanu odvažnost i tehničku moć.

"Mislim da je donekle Saudijska Arabija spremna da se dogovori i smanjili su ono što su se nadali da će izvući iz ovoga - ako bi mogli samo da izađu sa nekim bezbednosnim uveravanjima", rekla je Divan. "Problem je tačno u tome kako odvesti Hutije za sto, posebno kada se čini da imaju prednost i dobijaju. Možete pogledati i videti šta se dešava oko Marib i drugih mesta".

Ahmed Nagi, nerezidentni saradnik Bliskoistočnog centra Malkolm H. Ker Karnegi u Bejrutu, kaže da je potreban međunarodni pritisak za rat pod vodstvom Saudijske Arabije mimo odluke Bajdenove administracije da ukine podršku.

"Iz dana u dan donošenje mira u zemlji deluje neuhvatljivo", rekao je Nagi. "Danas Saudijska Arabija mnogo pati, posebno zajednice koje se nalaze na granicama Kraljevine. Sukob u Jemenu biće još teži bez ikakvog rešenja. Ukidanje podrške nije dovoljno jer danas sukob u Jemenu nije samo između Saudijske Arabije i nekih delova unutar Jemena. Potreban je sveobuhvatan pristup da bi se borio sa tim".

Rat u Jemenu započeo je 2014. godine, kada su Huti zauzeli glavni grad i veći deo severa zemlje. Snaga koju su predvodile Saudijska Arabija, a koju podržavaju SAD, intervenisala je 2015. godine da bi proterala Hutije i obnovila međunarodno priznatu vladu.

U sukobu je ubijeno oko 130.000 ljudi i stvorena je, kako Ujedinjene nacije nazivaju, "najgora humanitarna kriza na svetu".

XS
SM
MD
LG