Linkovi

Bajden zahteva mere protiv oružanog nasilja u SAD


Američki predsednik Džo Bajden govori o oružanom nasilju na skupu u Pensilvaniji (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsednik Džo Bajden govori o oružanom nasilju na skupu u Pensilvaniji (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će zabraniti poluautomatsko oružje i da će finansirati policajce u govoru na početku posete Pensilvaniji uoči izbora za Kongres u novembru.

Ni jedna stranka nema ubedljivu podršku birača u Pensilvaniji, zbog čega je ona politički važna i za demokrate i republikance.

Bajden je od Kongresa zatražio da odobri 37 milijardi dolara za programe za sprečavanje kriminala i da se dio tih sredstava izdvoji za policiju da bi se smanjila oružana krivična dela, koja su u porastu u Americi. Bajden je takođe kritikovao republikanske članove Komgresa koji su protiv njegovih planova da se finansiraju organi za sprovođenje zakona i smanji oružano nasilje.

"Odlučan sam da zabranim poluautomatsko oružje u zemlji - odlučan. Moramo da preduzmemo akciju zbog sve one dece koja ginu na našim ulicama svakog dana, a o kojima se ne govori u vestima", poručio je Bajden.

Poseta malom gradu Vilks Baru takođe omogućava Bajdenu da se usredsredi na glavne primedbe birača, u ključnoj državi Pensilvaniji koja mu je omogućila da pobedi na predsedničkim izborima i gde se vodi trka za jedno od nekoliko mesta u Senatu koja će odlučiti o većini u gornjem domu američkog Kongresa, prenosi agencija Rojters.

Bajden je tokom obraćanja takođe rekao da je zgađen "napadima na FBI" nakon što su agenti biroa pretresli kuću bivšeg predsednika Donalda Trampa ranije ovog meseca.

Dodao je i da je protiv ukidanja finansiranja FBI-a. Trampova kuća na Floridi, Mar-a-Lago, pretresena je u okviru istrage o tome da li je bivši predsednik nelegalno zadržao vladina dokumenta. Tramp je optužio FBI za lov na veštice, a njegova retorika podstakla je pretnje protiv agencija na internetu.

Tramp, koji razmišlja da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine, održaće miting u istom gradu u subotu.

Kao i 2020. godine, kada je Bajden izabran za predsednika, Pensilvanija će biti jedna od ključnih država i na izborima za Kongres u novembru i predsedničkim izborima 2024. godine.

Uoči izbora u novembru, mnogi republikanski kandidati optužuju demokrate da nisu spremne da se bore protiv kriminala u nekim delovima zemlje.

Takođe pokušavaju da ih povežu sa pokretom da se "ukine finansiranje policije", koji je nastao nakon protesta za rasnu pravdu 2020. godine. Mnoge demokrate, među kojima je i Bajden, nikada nisu podržavale ukidanje sredstava za policiju.

Stopa žrtava oružanog nasilja porasla je za 35 odsto 2020. godine, na najviši nivo od 1994., a veliki broj su bili mladi Afroamerikanci, pokazuje izveštaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavljen u maju.

Bajdenov plan obuhvata 13 milijardi dolara u federalnom budžeru narednih pet godina za zapošljavanje i obuku dodatnih 100.000 policajaca. Za taj predlog je potrebno odobrenje Kongresa.

XS
SM
MD
LG