Linkovi

Bajden u septembru domaćin samita jedinstva protiv nasilja izazvanog mržnjom


ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden
ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden u septembru će biti domaćin samita u Beloj kući o suzbijanju posledica nasilja protiv američke demokratije, koje je podstaknuto mržnjom, i istaći poteze koje je njegova administracija preuzela da smanji oružano nasilje, saopšteno je u petak iz Bijele kuće.

Samit pod nazivom "Ujedinjeni smo", koji će biti održan 15. septembra, okupiće zvaničnike, verske lidere i organizacije za zaštitu građanskih prava, a Bajden će u svom govoru izneti zajedničku viziju Amerike koja je više ujedinjena, navela je u saopštenju portparolka Karin Žan-Pjer.

"Čak i dok našu naciju pogađa uznemirujući niz napada koji su podstaknuti mržnjom, od Oak Krika do Pitsburga, od El Pasa do Poveja, od Atlante do Bafala, ubedljiva većina Amerikanaca i dalje je jedinstvena u protivljenju tom nasilju", poručila je Žan-Pjer.

Bajden, demokrata, pokušava da istakne nedavne uspehe u Kongresu, među kojima je i zakon o kontroli oružja koji je potpisao u junu, uoči izbora u novembru.

Analitičari predviđaju da republikanci imaju veliku šansu da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu, dok je neizvesno ko će osvojiti većinu u Senatu. Demokrate trenutno kontrolišu oba doma Kongresa.

Ako republikanci budu imali većinu u gornjem ili donjem domu, mogli bi da spreče usvajanje Bajdenove agende u drugoj polovini njegovog četvorogodišnjeg mandata.

XS
SM
MD
LG