Linkovi

Dačić i Godfri: Razočaranje novim potezima Prištine


Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem (foto: Ministarstvo spoljnih poslova)
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem (foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i ambasdor SAD u Srbiji Entoni Godrfi ocenili su na današnjem sastanku da su nove mere Prištine u vezi sa uvozom srpske robe na Kosovo razočaravjuće, saopšteno je iz Vlade.

Vlada u Prištini je u subotu uveče donela odluku da se zabrani uvoz proizvoda iz Srbije na ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "republika Kosovo". Zbog toga se, kako je za RSE rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, kamioni sa robom vraćaju u Srbiju jer ne ispunjavaju uslove koje traži kosovska carina.

Ministar Ivica Dačić ocenio je na sastanku sa američkim ambasadorom da su odluke Prištine štetne i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga.

On je podsetio da je izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel nekoliko puta pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije.

U kabinetu Ričarda Grenela nisu želeli za Glas Amerike da komentarišu nove mere vlade Kosova.

Na Kosovu je u međuvremenu doneta i odluka Ustavnog suda da je raspuštanje vlade od strane predsednika Hašima Tačija bilo u skladu sa Ustavom, je mandat za sastav nove vlade dobio Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.

Grenel je pozvao da se poštuje odluka Ustavnog suda.

Ambasdor SAD u Srbiji Entoni Godfri je kazao da "deli razočaranje" u vezi sa novom odlukom tehničke vlade u Prištini i rekao da se nada da će uskoro biti ukinute sve restrikcije i da će doći do nastavka dijaloga Srbije i Kosova.

Takođe je rekao da veruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rešenja
svih pitanja, uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve svoje građane.

Američki ambasador je ocenio da svi treba da učestvuju na izborima u Srbiji 21. juna kako bi parlament mogao da bude mesto na kojem će se čuti svi politički glasovi, prenosi Fonet.

Srbija i SAD, navodi se u saopštenju Minsitarstva spoljnih poslova, nastavljaju da jačaju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

XS
SM
MD
LG