Linkovi

Angela Merkel u samoizolaciji


Angela Merkel, nemačka kancelarka (Foto: AP Photo)
Angela Merkel, nemačka kancelarka (Foto: AP Photo)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je odlučila da bude u izolaciji i redovno će se testirati narednih dana, ali će nastaviti da obavlja svoje dužnosti od kuće, saopštio je portparol nemačke vlade Štefan Zajber.

Merkel će biti u izolaciji zbog toga što je bila u kotaktu sa lekarom koji je kasnije pozitivno testiran na koronavirus, naveo je Zajber u saopštenju.

„Gospođa Merkel je obaveštena o tome nakon što je održala konferenciju za novinare o novim merama za suzbijanje širenja virusa“, navedeno je u saopštenju portparola nemačke Vlade.

Nemačka kancelarka je prethodno saopštila da će Nemačka pojačati napore za kontrolu širenja koronavirusa zabranom skupova više od dve osobe izvan istog domaćinstva. Merkel je poručila da nova ograničenja, kako se izrazila, nisu poželjna, ali su neophodna.

„Niko od nas nije poželeo da se ikada suočimo sa takvim pravilima“, rekla je Merkel.

"Korona virus se širi zabrinjavajućom brzinom i zbog toga socijalni život treba smanjiti na najmanju moguću meru. Molim vas da se pridržavte ovih pravila“, poručila je nemačka kancelarka i upozorila da će policija nadzirati i kažnjavati kršenja ograničenja socijalnih kontakata.

Jedna od mera nemačke vlade je i zatvaranje svih restorana i objekata brze hrane, izuzev dostave hrane.

Nemačka od ponedjeljka zatvara frizerske i kozmetičke salone, salone za masažu i tetovažu, a izuzetak su saloni za medicinsko pedikiranje.

Za lakše prekršaje tih pravila u naredne dve semice predviđene su kazne do 25.000 evra, a kod težih i zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG