Linkovi

Kosovo: Raste broj obolelih od koronavirusa, karantin za putnike


Broj zaraženih osoba na Kosovu dostiga je 28

Nacionalni institut Kosova za javno zdravlje saopštio je da su na Kosovu potvrđena četiri nova slučaja obolelih od koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 28.

"Od četiri potvrđena slučaja, jedan slučaj je iz Nemačke, radi se muškarcu, 32 godine, koji stanuje u Uroševcu. Dve su žene iz Prištine, starosti 50 i 29 godina, a treća, takođe žena iz Đakovice stara 40 godina“, saopštio je institut.

Prema zvaničnim podacima od osmog do dvadeset prvog marta tekuće godine na Kosovu je testirano ukupno 447 osoba za koje se sumnjalo da su zaražene.

MUP Kosova: Sem pojedinih vozača, sve osobe koje uđu na Kosovo biće poslate u karantin

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštio je da je vršilac dužnosti resornog ministra Dželjalj Svećla odlučio da će sve osobe koje uđu na Kosovo preko graničnih prelaza, nakon lekarske kontrole, biti prebačene u karantin koji je ustanovljen odlukom Vlade.

Navedeno je da će kosovski i stranii vozačma teretnih vozila angažovanih u transportu robe, za koje se po obavljenoj medicinskoj kontroli ne bude sumnjalo da su zaraženi virusom COVID-19, biti oslobođeni odlaska u karantin - na osnovu Uputstva br. 107 od 16.03.2020. godine izdatom od strane Ministra unutrašnjih poslova i javne administracije.

Iako se u odluci navodi da ona stupa na snagu 21.03.2020. godine, pojedini mediji na Kosovu i u Beogradu objavili su u petak da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje „teraju putnike u Prištinu u karantin”.

UNS i UNS Kosovo pozivaju novinare i medije na Kosovu da profesionalno izveštavaju

Udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije na Kosovu objavilo je apel novinarima i medijima da profesionalno izveštavaju o svim problemima u vezi sa epidemojom korona virusa (Kovid19).

"Netačne i nepotvrđene informacije da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje „teraju putnike u Prištinu u karantin“ izazvale su strah i paniku zbog koje je juče veliki broj lekara, koji iz centralne Srbije putuju na Kosovo, nije došao na posao u svoje zdravstvene ustanove", navedeno je u saopštenju.

Iako niko nije potvrdio tačnost te informacije medicinski radnici se nisu usudili da pređu administrativni prelaz, pa se jedan deo njih vratio nazad, dok su drugi ostali da čekaju, pa su nešto kasnije ušli na teritoriju Kosova i stigli do svojih radnih mesta.

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Gračanici i na centralnom Kosovu na ovom području u petak je bio prisutan mali broj lekara, što može ugroziti zdravlje ljudi i povećati nesigurnost stanovništva.

"Zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa mole se kolege da koriste samo proverene, zvanične izvore i uzimaju izjave od stručnih osoba koje su direktno zadužene za zdravlje građana, ali i kad je reč o drugim događajima", ukazali su UNS i UNS na Kosovu.

Ističe se i da se na društvenim mrežama objavljuju lažne informacije, od lečenja opakog virusa do zaprašivanja iz aviona određenih oblasti i gradova na Kosovu.

"Opasnost u kojoj smo se našli zahtevaju da se kolege pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda i izveštavanje u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom", navedeno je u njihovoj objavi.

"UNS i UNS na Kosovu ponovo pozivaju političare i nadležne organe da daju potpune informacije o slučajevima zaraženih Kovidom 19 i posebno apeluju na upravu KBC Priština, Dom zdravlja Gračanica, Opštinu Priština (u Gračanici) i Opštinu Gračanica da organizuju redovne konferencije za štampu radi zaustavljanja glasina i pružanja tačnih informacija”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG