Linkovi

U Italiji više od pet hiljada umrlih od koronavirusa


Medicinsko osoblje u bolnici na severu Italije

U Italiji je prijavljeno da je u protekla 24 sata od koronavirusa preminula 651 osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 5476. Italija je najteže pogožena zemlja na svetu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio da će od ponedeljka širom zemlje biti zatvoreni svi objekti koji nisu krucijalni za svakodnevno funkcionisanje građana, osim prodavnica osnovnih životnih namirnica, apoteka, pošta i banaka.

"Ovo je najteža kriza u posleratnom periodu", rekao je Konte u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Italija je sa 4825 žrtava, koliko je zabeleženo u subotu, zemlja koja je teže pogođana virusom čak i od Kine.

Broj zaraženih u Italiji porastao je na 53.578, prenosi Rojters. Najteža situacije je na severu zemlje, u Lombardiji.

Pomoć Italiji iz EU i Rusije

Ruska vojska počeće da šalje Italiji medicinsku pomoć u borbi protiv koronavirusa pošto je to naredio predsednik Vladimir Putin, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Putin je razgovarao telefonom sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, saopštava Kremlj. Ruski lider je ponudio pomoć u obliku vozila za dezinfekciju i specijalista koji bi pomagali u najugroženijim delovima Italije.

Rusko ministarstvo odbrane preciziralo je da će osam vojnih aviona dopremiti medicinsku opremu i lekare, kao i specijalna vozila za dezinfekciju.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen rekla je za italjanski list "Corriere della Serra" da virus ne poznaje granice i da je EU "snažnija kada pokaže punu solidarnost".

Evropska komisija je formalizovala dogovor ministara finansija zemalja članica EU kojim se suspenduju budžetska pravila unije, odnosno dozvoljava se pozajmljivanje novca. Time je Italiji i drugim vladama omogućeno da koriste sredstva iz tih fondova u borbi protiv koronavirusa.

Blokada u Italiji i drugim evropskim zemljama mogla bi da pokrene recesiju i veliki gubitak radnih mesta.

XS
SM
MD
LG