Linkovi

Ukrajinska vojska napreduje ka anektiranim oblastima, ruski gubici očigledni u oslobođenom Limanu


Ukrajinski vojnici na tenku na putu između Izijuma i Limana, 4. oktobra 2022.
Ukrajinski vojnici na tenku na putu između Izijuma i Limana, 4. oktobra 2022.

KIJEV - Ruski vojnici napustili su strateški važan ukrajinski grad Liman u takvoj žurbi da su ostavili tela svojih saboraca na ulicama, što je još jedan dokaz novog vojnog poraza Moskve.

Novih 625 miliona dolara američke vojne pomoći za Ukrajinu

Američki predsednik Bajden u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Zelenskim (Foto: Twitter/@POTUS)
Američki predsednik Bajden u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Zelenskim (Foto: Twitter/@POTUS)

Sjedinjene Države će Ukrajini dostaviti vojnu pomoć u iznosu od 625 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

Tu informaciju je američki predsednik Džozef Bajden u telefosnkom razgovoru preneo u ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

Pomoć obuhvata i lansere pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), saoštila je Bela kuća.

Stejt department je saopštio da se radi o četiri lansera HIMARS i potrebnim raketama, 32 haubice sa 75.000 metaka municije, 200 vozila sa protivminskom zaštitom, kao i Klejmor protivpešadijskim minama.

Predsednik Bajden je u razgovoru, kom se pridružila i potpredsednica Kamala Haris, naglasio da nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije.

Nastavićemo sa podrškom Ukrajini u odbrani od ruske agresije onoliko koliko bude potrebno”, saopštila je Bela kuća.

Paket pomoći prvi je odobreni od trenutka kada je Rusija nedavno anektirala okupirane ukrajinske teritorije.

Prošle nedelje, Sjedinjene Države su odobrile pomoć u naoružanju za Ukrajinu vredan 1,1 milijardu dolara, koji je obuhvatao 18 sistema HIMARS, potrebnu municiju, različite vrste sistema protiv bespilotnih letelica i radara

Od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države su Ukrajini pomogle sa više od 16,8 milijardi dolara u vojnoj opremi i oružju.

Za to vreme, gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, odobrio je aneksiju četiri oblasti posle takozvanih "referenduma", koje Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacuju kao nelegitimne.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posle toga je formalno odbacio mogućnost bilo kakvih razgovora sa Rusijom, navodeći da su pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nemogući posle njegove odluke da preuzme te regione.

Kremlj je odgovorio da će sačekati da Ukrajina pristane na razgovore, ističući da se to možda neće dogoditi dok novi ukrajinski predsednik ne stupi na vlast.

Sačekaćemo da aktuelni predsednik promeni stav, ili ćemo sačekati budućeg ukrajinskog predsednika koji će izmeniti taj stav u interesu građana ukrajine", saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Istovremeno, ukrajinske snage napravile su proboj na jugu zemlje i kreću se ka istoku, odnosno ulaze u teritoriju koju je Rusija nedavno anektirala.

To je ujedno i najveći napredak ukrajinske vojske otkako je rat počeo. Uspela je da povrati nekoliko sela u okolini strateški važne reke Dnjepar. Kako je saopšteno, uništen je 31 ruski tenk i nekoliko raketnih bacača. Prethodno su ukrajinske snage uspele da povrate Liman, grad koji je važan za dalju ofanzivu na Donbas.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Ukrajina je do sada značajno napredovala u dva od četiri regiona koje je Rusija okupirala i protekle nedelje anektirala posle glasanja na osporavanim referendumima. Ruski zvaničnici pretili su da će se napad na te oblasti smatrati napadom na Rusiju, a predsednik Vladimir Putin pretio je i nuklearnim oružjem.

Predsednik Volodimir Zelenski objavio je da je ukrajinska vojska uspela da vrati pod kontrolu brojna područja, ali nije rekao koja.

Guverner Luganska, Serhij Gajdaj, rekao je da su ruske snage preuzele kontrolu nad bolnicom u gradu Svatovo, što je na putu ka Lisičansku i Severodonjecku.

Na jugu je ukrajinska vojska povratila grad Dudčani, potvrdio je lokalni zvaničnik kojeg je postavila Rusija. Taj grad je na oko 30 kilometara od mesta gde je probijen front u ponedeljak, što ukazuje na najveći do sada napredak Ukrajinaca na jugu.

Serhij Klan, član regionalnog saveta Hersonske oblasti, kazao je da su ukrajinske trupe osvojile četiri sela.

Napredak Ukrajine na jugu znači i da je za oko 25.000 ruskih vojnika prekinut lanac snabdevanja sa zapadne obale Dnjepra.

"Činjenica da smo napravili proboj na frontu znači da je ruska armija već izgubila mogućnost da nas napadne, a sutra može da izgubi i sposobnost da se brani", kaže Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

Položaj Rusije na frontu promenio je i narativ u državnim medijima, pa se tako može čuti i priznanje da se dešavaju porazi i da se za to traže krivci.

"Situacija nije laka već duže vreme. Ne treba da očekujemo dobre vesti", rekao je Vladimir Solovjov, najpoznatiji voditelj na državnoj televiziji.

Komandant zapadnog distrikta ruske vojske, koji se graniči sa Ukrajinom, dobio je otkaz i poslednji je u nizu zvaničnika koji su u poslednje vreme izgubili posao, preneli su ruski mediji.

XS
SM
MD
LG