Linkovi

SAD: Ne verujemo da postoji pretnja od ruske upotrebe nuklearnog oružja


Proba ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat (Foto: AFP/Russian Defence Ministry/Handout)
Proba ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat (Foto: AFP/Russian Defence Ministry/Handout)

Sjedinjene Države ne veruju da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno oružje uprkos nedavnoj eskalaciji retorike u Moskvi, rekao je u petak neimenovani visoki zvaničnik Pentagona.

"Nastavljamo da pratimo njihove nuklearne kapacitete svakog dana što najbolje možemo i ne procenjujemo da postoji pretnja od upotrebe nuklearnog oružja, i nema pretnje po NATO teritoriju", rekao je zvaničnik novinarima.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da Zapad ne bi trebalo da potceni povišeni rizik od nuklearnog konflikta zbog Ukrajine.

Rusija je ranije ovog meseca saopštila da planira da do jeseni rasporedi novo testiranu interkontinentalnu balističku raketu "Sarmat", koja ima kapacitete za nuklearni napad na SAD, podseća agencija Rojters.

Zapadna strahovanja zbog rizika od nuklearnog rata povećala su se nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo ofanzivu na Ukrajinu 24. februara, a u govoru ukazao na nuklearne snage Moskve i upozorio da bi bilo koji pokušaj da se Rusija spreči "doveo do neviđenih posledica u vašoj istoriji".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ove nedelje da ne očekuje da će dalji vojni neuspesi Rusije u Ukrajini naterati Putina da upotrebi taktičko nuklearno oružje u toj zemlji, ističući da ruski lider ima prostora za manevar i za okončanje konflikta.

Direkror američke CIA-e Vilijam Berns rekao je ranije ovog meseca da ne bi trebalo olako shvatiti pretnju od potencijalne ruske upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, ali da obaveštajna agencja nije videla mnogo dokaza u praksi koji bi pojačali ta strahovanja.

XS
SM
MD
LG