Linkovi

Kremlj: Nuklearno oružje samo ako opstanak Rusije bude ugrožen


ARHIVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin)

Ruska bezbednosna politika predviđa upotrebu nuklearnog oružja samo ako bude ugrožen sam opstanak zemlje, rekao je u četvrtak porptarol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za kablovsku mrežu CNN, a prenosi Rojters.

Peskov je to saopštio gotovo četiri nedelje nakon što je Rusija poslala snage u Ukrajinu, a u svetlu strahovanja Zapada da bi konflikt mogao da preraste u nuklearni rat.

Na pitanje da li je uveren da predsednik Vladimir Putin neće upotrebiti nuklearno oružje, Peskov je u intervjuu, koji je vođen na engleskom jeziku, odgovorio:

"Imamo koncept unutrašnje bezbednosti koji je javan, možete da pročitate sve razloge za upotrebu nuklearnog oružja. Ako postoji egzistencijalna pretnja po našu zemlju, onda se nuklearni arsenal može koristiti u skladu sa tim konceptom. Nema drugih razloga koji su pomenuti u tom tekstu", rekao je Peskov.

Putin je prošlog meseca naložio da ruske snage budu stavljene u stanje povišene pripravnosti. U skladu sa tom naredbom, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 28. februara da su nuklearn snage i Severna i Pacifička flota stavljeni u stanje povišene borbene gotovosti, prenela je ruska agencija Interfaks.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antontio Gutereš poručio je 14. marta: "Izgledi za nuklearni konflikt, koji je nekada bio nezamisliv, sada su ponovo u domenu mogućeg".

XS
SM
MD
LG