Linkovi

SAD: Amerikanci da odmah napuste Rusiju


ARHIVA - Ambasada SAD u Moksvi, 11. maja 2021.
ARHIVA - Ambasada SAD u Moksvi, 11. maja 2021.

Američki Stejt department izrazio je u sredu zabrinutost da bi Moskva mogla da regrutuje Amerikance sa dvojnim državljanstvom Rusije da pomognu u ratu protiv Ukrajine.

"Rusija može da odbije da prizna američko državljanstvo dvojnih državljana, uskrati im pristup američkoj konzularnoj pomoći, spreči njihov odlazak iz Rusije i regrutuje dvojne državljane za vojnu službu", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da američki građani ne bi trebalo da putuju u Rusiju i da bi svako tamo "trebalo odmah da napusti Rusiju dok još ostaju ograničene mogućnosti komercijalnog putovanja".

Stejt department je saopštio da su letovi iz Rusije "trenutno izuzetno ograničeni i često su nedostupni u kratkom roku. Kopnene rute automobilima i autobusima su i dalje otvorene".

Međutim, navodi se da američki putnici u Rusiji ili Amerikanci koji tamo žive i koji planiraju da odu "treba da naprave nezavisne aranžmane što je pre moguće. Ambasada SAD ima ozbiljna ograničenja u svojoj sposobnosti da pomogne građanima SAD, a uslovi, uključujući opcije prevoza, mogu odjednom postati još ograničeniji".

Osim toga, Stejt department je upozorio Amerikance "da pravo na mirno okupljanje i sloboda izražavanja nisu zagarantovani u Rusiji".

"Izbegavajte sve političke ili društvene proteste i nemojte fotografisati pripadnike snaga bezbednosti na ovim događajima. Ruske vlasti su uhapsile američke državljane koji su učestvovali u demonstracijama", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG