Linkovi

NATO ne priznaje rusku aneksiju ukrajinskih teritorija


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom obraćanja u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom obraćanja u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da članice te organizacije aneksirane delove ukrajinske teritorije ne priznaju delom Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin prethodno je u petak potpisao je dokument o aneksiji četiri ukrajinske oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja koje su okupirale ruske snage i koje su na osporavanim referendumima izglasale pripajanje Rusiji.

Reagujući na taj potez Stoltenberg je ocenio da se Rusija, drugi put koristeći se silom, preuzela ukrajinsku teritoriju.

Putin potpisuje dekrete o aneksiji ukrajinskih okupiranih teritorija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Otimanje teritorije je nezakonito. Reč je o najozbiljnijoj eskalaciji od početka rata. Naša posvećenost u podršci Ukrajini ostaje nepromenjena”, rekao je generalni sekretar NATO-a tokom obraćanja novinarima u Briselu.

Ukrajina aplicirala za članstvo u NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da je Ukrajina aplicirala za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi (NATO) po ubrzanoj proceduri.

"Preduzimamo odlučne korake prijavom za članstvo u NATO-u po obrzanoj proceduri", saopštio je Zelenski u video zapisu na društvenoj mreži Telegram.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal potvrdio je da su predsednik Zelenski i predsedavajući ukrajinskim parlamentom podneli prijavu za ubrzano članstvo u NATO-u.

Prema njegovim rečima, NATO saveznice podržavaju pravo Ukrajine da bira svoj put.

Potez Rusije je pokazatelj slabosti. Putin nije uspeo da ispuni svoje strateške ciljeve. Aneksirane teritorije pripadaju Ukrajini”, rekao je on – istakavši da NATO nije strana u konfliktu.

Kako je ukazao NATO će se usredsrediti na obezbeđivanje hitne podrške Ukrajini. Ipak, prema njegovim rečima odluku o članstvu te zemlje u Alijansi treba jednoglasno da donese trideset članica.

Ukrajina ima pravo da povrati sopstvene teritorije”, poručio je Stoltenberg – uz poziv ruskom predsedniku Putinu da okonča rat za čije pokretanje je, kako je precizirao, odgovoran.

Ukoliko dozvolimo Putinu da odnese pobedu u Ukrajini to će biti katastrofalno za tu zemlju i opasnost po nas. Nikada ne bi trebalo voditi nuklearni rat”, istakao je Stoltenberg.

Rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona osudio je veliki deo međunarodne zajednice. Sjedinjene Države su, po objavi da je u Moskvi stavljena tačka na aneksiju, saopštile da su pooštrile sankcije uvedene zvaničnicima ruskih vlasti i članovima njihovih porodica, kao i vojnom vrhu.

XS
SM
MD
LG