Linkovi

Amerikanke piju više no ikad


Arhiva- Barmen poslužuje dve krigle piva u taverni u Montpeliru, Vermont, 29. juna 2004.
Arhiva- Barmen poslužuje dve krigle piva u taverni u Montpeliru, Vermont, 29. juna 2004.

Smrti povezane sa alkoholom u porastu su u Sjedinjenim Državama, kaže se u mesečnom izveštaju Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

Studija je otkrila da je, dok više muškaraca nego žena svake godine umire od uzroka povezanih sa alkoholom, stopa povećanja smrtnosti bila veća kod žena.

I sada se, izgleda, više žena okreće piću tokom borbe protiv pandemije koronavirusa. Mnoge od njih nose teret većeg dela kućanskih poslova, uključujući i brigu o deci, pored odgovornosti koju imaju prema svojim poslovima van svojih domova, što se sada u mnogome takođe radi kod kuće.

"Imati decu u kući povezano je sa više pijenja", rekla je nedavno Lindzi Rodrigez za NBC njuz.

Rodriguez, jedna od autorki studije o pandemiji i prekomernoj konzumaciji alkohola objavljenoj u časopisu Ovisnička ponašanja (Addictive Behaviors), rekala je da se za žene "najproblematičnija upotreba alkohola dogodila oko marta i aprila" ove godine, kada su stupile na snagu vanredne mere u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Druga studija objavljena nedavno u JAMA netvork open rekla je da dok su Amerikanci povećali konzumaciju alkohola za 14 odsto od 2019. do 2020. godine, žene su povećale uzimanje alkohola na više od četiri pića u jednom zasjedanju, odnosno za 41 odsto.

Alkohol je "najlakša strategija za suočavanje", rekla je nedavno za NBC njuz Natali Kraford, docentkinja za bihevioralno, socijalno i zdravstveno obrazovanje u Školi za javno zdravlje Emori univerziteta.

"Tokom kratkog vremenskog perioda sistem se zaista dobro prilagođava stresu, ali ovo je hronično", primetila je.

Neke kompanije posebno ciljaju žene svojim oglasima za pivo pakovano u ružičaste limenke, uz promovisanje pića kao komponente osnaživanja.

Prekomerno piće može rezultirati dugom listom medicinskih problema, uključujući cirozu jetre i trovanje alkoholom.

XS
SM
MD
LG