Linkovi

Da li je bezbedno otvoriti škole?


Majka maše deci koja idu u školu u Dalasu, u Teksasu (Foto: AP/Brynn Anderson)
Majka maše deci koja idu u školu u Dalasu, u Teksasu (Foto: AP/Brynn Anderson)

Zavisi od toga koliko se širi zaraza koronavirusom i kakve mere bezbednosti će škole preduzeti. U oblastima gde se teško kontroliše širenje, zdravstveni zvaničnici navode da bi odlazak na nastavu bio previše rizičan.

U oblastima gde postoji mogućnost da je virus pod kontrolom, stručnjaci preporučuju da se škole prilagode, kako bi smanjile rizike od zaraze kada se ponovo otvore. Stabilan pad broja slučajeva i manje od 2 odsto pozitivno testiranih na virus su znaci da je virus pod kontrolom, navode eksperti.

Imajući u vidu i dalje mnogo neotkrivenih stvari o virusu, škole na razne načine prilaze početku školske godine.

Do sada je dokazano da mala deca ne šire virus lako, ali deca od 10 godina mogu da prenesu virus isto kao i odrasli. Stručnjaci ipak navode da je potrebno još dokaza.

I iako deca imaju manje šanse da se zaraze od odraslih i da ozbiljno obole, zabeleženi su teški i smrtni slučajevi.

Deca i tinejdžeri često imaju blage simptome bolesti ill ih nemaju uopšte kada se zaraze. To znači da mogu da budu rizik za druge đake, koji onda mogu da prenesu virus roditeljima ili bakama i dekama, ili učiteljima i drugim odraslima koji mogu imati ozbiljne posledice ako se zaraze.

Da bi se smanjio rizik, stručnjaci preporučuju da škole naprave neke promene za povratak na nastavu. Preporučene mere bezbednosti su: nošenje maski za lice u školama i limitirano kretanje kako bi deca ostala u učionicama ceo dan. Preporučuje se i da se odvoje stolovi.

Otkazivanje okupljanja i zajedničkih obroka bi takođe pomoglo, navode američki Centri za konotrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Neke skandivanske zemlje sa manje slučajeva nego u SAD, otvorile su škole sa nekim izmenama i nisu imale žarišta povezana sa školama. U Izraelu međutim, škole su se otvorile kada je bilo manje slučajeva zaraze, ali su morale da se zatvore nekoliko nedelja kasnije zbog rasta broja zaraženih i među đacima i profesorima.

U Americi, neke škole planiraju da uvedu mešavinu odlaska na nastavu i onlajn učenja da bi se održala socijalna distanca. U nekim oblastima, kao što su Atlanta, Hjuston i Los Anđeles, nastava počinje samo onlajn.

XS
SM
MD
LG