Linkovi

Zatvoren kultni vašingtonski klub "18th Street Lounge"


Kultni vašingtonski klub "18th street lounge" postao žrtva pandemije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Kultni vašingtonski klub "18th street lounge" postao je ekonomska žrtva pandemije Kovida-19.

Pandemija koronavirusa imala je ogromni uticaj na noćni život u svim gradovima, uključujući i Vašington gde se zbog ekonomske situacije zatvara 18th Street Lounge - popularni ESL, koji je proteklih 25 godina bio kultno mesto za stanovnike prestonice ali i nezaobilazna destinacija za mnoge posetioce.

Ovaj klub je mesto gde je u leto 1995. nastao slavni duo Thievery Corporation, pošto je ljubav prema muzičkoj klupskoj sceni kao i dabu, regeu i džezu, povezala Roba Garzu i suvlasnika kluba Erika Hiltona. Tako je nastao njihov jedinstveni zvuk, mešavina različitih žanrova - i izdavačka kuća "Eighteenth Street Lounge Music".

"Noćni klubovi su mesto gde možete da se družite, upoznajete nove ljude i plešete kao da vas niko ne gleda, ali su takođe i kuća za muzičare, a takvo mesto bio je "18th Street Lounge", kaže Tomas Blondet, bivši di-džej legendarnog vašingtonskog kluba.

​"Ovo je definitivno kraj jedne ere, zato što mnogi muzičari i di-džejevi u Vašingtonu više nemaju dom gde mogu da izvode i predstavljaju svoju muziku. Izgubićemo kreativnu slobodu koja više ne postoji na drugim mestima", kaže Blondet.

18th street lounge
18th street lounge

Klub „ESL“ bio je jedan od predvodnika noćne scene Vašingtona ali ga je koronavirus primorao da stavi ključ u bravu. Strahuje se da ista sudbina očekuje mnoge barove, klubove i diskoteke u glavnom gradu Amerike.

"Uz sva pravila, ako su ljudi na rastojanju od dva metra, nose maske, ne komuniciraju sa barmenima, ne mogu da plešu – šta je onda poenta noćnog kluba? Nema nikakvog smisla", kaže za Glas Amerike Farid Nuri, ko-osnivač i vlasnik 18th Street lounge.

Posle 25 godina rada, a jubilej je trebalo da se proslavi u oktobru, nije uspeo da prebrodi udar koronavirusa.

"Ovo nije najbolje vreme za uslužne delatnosti, posebno za noćne klubove. Ti biznisi funkciniošu na principu velike posećenosti, prepunih mesta i socijalizacije. Mere društvene distance ne idu zajedno sa noćnim klubovima", kaže Farid.

Prema planovima za ponovo otvaranje Vašingtona, noćni klubovi i diskoteke neće moći da se otvore do poslednje faze – što će biti nova normala ili momenat pronalaska vakcine protiv Kovida-19. Stručnjaci procenjuju da će vakcina biti dostupna za 12 do 18 meseci.

Glas Amerike: ESL je institucija u ovom gradu... Da li želite da ponovo pokušate, u neko drugo vreme?

Farid Nuri: ​Da. Neko je rekao da institucije ne umiru, one evoluiraju. Došlo je vreme, na jubilej, 25 godina od otvaranja, pojavio se koronavirus a naš ugovor je istekao. Klub odlazi ali je ostavio pečat na ovom gradu.

Nadajmo se da će se zaštitni znak tehno, ambijentalne i avangardne muzike – klub koji je godinama bio okupljalište muzičara, džet seta, muzičkih producenata, di-džejeva, mesto održavanja modnih revija, vratiti u Vašington, u nekoj drugoj formi, u punom sjaju, sa prepoznatljivom energijom i svojim slavnim imenom – 18th street Lounge.

XS
SM
MD
LG