Linkovi

Još devet žena tužilo Bila Kozbija za seksualne napade


Bil Kozbi, fotografisan kada je dolazio na izricanje kazne u Pensilvaniji. (Foto: AP/Matt Rourke)
Bil Kozbi, fotografisan kada je dolazio na izricanje kazne u Pensilvaniji. (Foto: AP/Matt Rourke)

Još devet žena optužile su glumca Bila Kozbija za seksualni napad u tužbi u kojoj se navodi da je koristio svoju "ogromnu moć, slavu i prestiž" kako bi ih učinio žrtvama, pod izgovorom da je zainteresovan da pomogne njima ili njihovim karijerama.

U tužbi podnesenoj u srijedu federalnom sudu u državi Nevada navodi se da su žene bile pojedinačno drogirane i napadnute, otprilike između 1979. i 1992. u domovima, svlačionicama i hotelima u Las Vegasu, Renu i Lejk Tahou.

Jedna žena je navela da ju je Kozbi, koji je tvrdio da je njen glumački mentor, namamio iz Njujorka u Nevadu, gdje ju je u hotelskoj sobi drogirao nečim što je predstavio kao bezalkoholni gazirani sok, a zatim ju je silovao.

Nove tužbe protiv Bila Kozbija
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Računajući i nove optužbe, bivšu zvijezdu emisije Kozbi šou do sada je više od 60 žena optužilo za silovanje, seksualni napad i seksualno uznemiravanje. On je negirao sve optužbe za seksualne zločine. Bio je prva slavna osoba kojoj je suđeno i koja je osuđena u eri #MeToo — i proveo je gotovo tri godine u državnom zatvoru u blizini Filadelfije prije nego što je viši sud odbacio presudu i oslobodio ga 2021. godine.

Ranije ove godine, porota u Los Anđelesu dodijelila je 500.000 dolara ženi koja je rekla da ju je Kozbi 1975. godine seksualno zlostavljao u Plejbojevoj vili, kada je imala 16 godina.

Tužba u Nevadi uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon što je guverner Džo Lombardo potpisao zakon kojim se ukida dvogodišnji rok za odrasle da podnose prijave slučajeva seksualnog zlostavljanja. Slične tužbe su se događale nakon usvajanja "retrospektivnih zakona" u drugim državama.

Jedna od onih koje su podnijele tužbe, Liza Lot-Lublin, rođena u Nevadi, zalagala se za ovu legislativnu promjenu. Prethodno je tvrdila da joj je Kozbi dao pića u kojima se nešto nalazilo i silovao je u hotelu u Las Vegasu 1989. godine

Asošijeted pres ne objavljuje identitete osoba koje kažu da su bile seksualno napadnute osim ako same javno ne istupe.

"Godinama sam se borila za one koji su preživjeli seksualni napad i danas je prvi put da ću se moći boriti za sebe", izjavila je Lot-Lublin za Las Vegas Rivju-Žurnal. “Sa novom promjenom zakona, sada imam mogućnost izvesti svog napadača Bila Kozbija na sud. Moje putovanje je tek počelo, ali sam zahvalna na prilici da pronađem pravdu.”

U Kaliforniji, bivša Plejbojeva manekenka koja tvrdi da ju je Kozbi drogirao i seksualno napao nju i još jednu ženu u svom domu 1969. godine, tužila ga je 1. juna na osnovu novog kalifornijskog zakona koji je ukinio zastaru tužbi za seksualno zlostavljanje.

Kozbijev publicista Endrju Vajat osudio je takve zakone u izjavi u srijedu.

Gospodin Kozbi je građanin Sjedinjenih Država, ali ovi suci i zakonodavci stalno dopuštaju da im građanske parnice preplave sudske spise – znajući da se te žene ne bore za žrtve – već zbog svoje ovisnosti o ogromnim količinama medijske pažnje i pohlepe”, naveo je Vajat. “Od danas pa nadalje, više nećemo dopuštati ovim ženama da paradiraju raznim verzijama o navodnim optužbama protiv gospodina Kozbija, bez provjere pred sudom javnog mnijenja i unutar sudnice”.

XS
SM
MD
LG