Linkovi

Bil Kozbi izašao iz zatvora posle ukidanja presude


ARHIVA - Američki komičar Bil Kozbi (Foto: AP/Matt Slocum)
ARHIVA - Američki komičar Bil Kozbi (Foto: AP/Matt Slocum)

Američki glumac Bil Kozbi izašao je u sredu iz zatvora manje od dva sata nakon što mu je najviši sud savezne države Pensilvanije ukinuo presudu za seksualni napad.

Sud je presudio da Kozbi nikada nije trebalo da bude optužen zato što je pre više od 15 godina sklopio sporazum sa tadašnjim okružnim tužiocem da ne bude krivično gonjen.

Vrhovni sud Pensilvanije doneo je odluku nakon što je Kozbi u državnom zatvoru odslužio više od dve godine od kazne od 3 do 10 godina koja mu je izrečena 2018. godine

Američki glumac je najpoznatiji po ulozi supruga i oca u TV hitu iz 1980-tih godina "Kozbi šou".

Međutim, reputacija mu je potpuno uništena nakon što su ga desetine žena optužile za seksualni napad tokom više decenija. Presuda Kozbiju smatrala se jednim od ključnih momenata pokreta #MeToo movement koji je doveo do optužbi protiv moćnih ljudi u Holivudu i šire.

Bil Kozbi je proglašen krivim za seksualni napad na Andreu Konstend 2004. godine nakon što ju je drogirao u svom domu. Optužbe Konstend protiv Kozbija bile su jedine koje nisu bile previše zastarjele za podizanje optužnice.

Većina sudija je međutim utvrdila da je tadašnji državni tužilac Brus Kastor postigao sporazum sa Kozbijevim advokatima 2005. godine da se ne podiže optužnica za krivično delo protiv glumca.

Kao rezultat toga, Kozbi nije mogao da izbegne da svedoči u okviru civilne tužbe koju je Konstend podnela protiv njega, s obzirom na to da optuženi mogu da odbiju da svedoče samo kada su krivično gonjeni.

Kozbijevo svedočenje pod zakletvom, koje je sudija otpečatio 2015. godine, podstaklo je novog okružnog tužioca Kevina Stila da kasnije te godine podigne optužnicu protiv Kozbija.

Međutim, tom optužnicom, prema mišljenju većine sudija, nije ispunjeno obećanje tužioca Kastora da neće krivično goniti Kozbija, zbog čega je sud i doneo odluku da se Kozbi pusti iz zatvora i zabranio da mu se ponovo sudi po istoj optužbi.

Jedan sudija, koji se nije saglasio sa mišljenjem većine, smatrao je da bi Kozbi trebalo da ostane u zatvoru, dok je drugo dvoje ocenilo da je pogrešno zabraniti tužiocima da mu ponovo sude.

XS
SM
MD
LG