Linkovi

Skandal Bila Kozbija


Bil Kozbi

Više od 20 žena optužilo je čuvenog komičara Bila Kozbija za seksualno zlostavljanje. Glumac odbacuje te tvrdnje, optužnica protiv njega nije podignuta, ali je ovaj skandal ukaljao njegov ugled i uzdrmao Holivud.

Neke od optužbi protiv Bila Kozbija stare su više od decenije, međutim u poslednjih nekoliko nedelja jedna žena za drugom izjavile su da ih je komičar navodno drogirao, silovao ili seksualno zlostavljao u vreme kada su bile devojke ili tinejdžerke.


“Znala sam da sam bila drogirana, i to ozbiljno drogirana”, rekla je model Beverli Džonson.

Nadležni navode da su navodni napadi zastareli za krivično gonjenje. Kozbi, 77-ogodišnjak odbacuje sve optužbe, međutim nije mnogo komentarisao na ovu temu.

Holivudsko kolumnista Brajan Lauri iz magazina Variety kaže da je ovaj skandal dobio zamah:

“Mnogi su u početku možda rekli ‘to su jedna ili dve osobe i možda pokušavaju da mu izvuku neke pare’. Ali kada se pojavilo 10, onda 12, 15 i blizu 20 žena zapitate se koliko bi ljudi izmislilo takvu priču ili se uključilo u to iz takvih razloga”.

Komičar iz Los Anđelesa Teran Von Gasri bio je inspiriasn Kozbijem, kojeg je odrastajući gledao na televiziji. On smatra da bi Kozbi trebalo nešto javno da izjavi.

“Prema mom mišljenju, ako je optužen za seksualno zlostavljanje, onda mora da odgovori na to – zbog mene. Duguje mi to”.

Von Gasri kaže da bi poznate ličnosti poput Bila Kozbija trebalo da se pridržavaju visokih standard zbog uticaja koji imaju, posebno na mlade Afroamerikance kao što je on:

“Za milione dece koji se ugledaju na tebe, ti si im uzor hteo ti to ili ne”.

Gasrijeva prijateljica, advokat Alalej Kamran kaže da je Kozbi nepravedno optužen u očima javnosti:

“Po zakonu, on nije optužen. i dokle god nije optužen i osuđen on je nevin i tako bi ga trebalo posmatrati”.

Ovo je samo jedan od mnoštva nedavnih skandala koji su uzdrmali svet šou biznisa u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Britanska legenda Džimi Savil, koji je preminuo pre 3 godine, optužen je za navodne seksualne napade na stotine žena i dece.

Ali, druga britanska slavna ličnost, televizijski glumac Majkl Le Vel prošle godine je proglašen nevinim za silovanje deteta.

Brajan Lauri kaže da je ovaj skandal sada deo Kozbijeve zaostavštine:

“On neće više biti samo neko ko je glumio u jednoj od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena, ko je bio vrlo popularan stendap komičar, ko je bio aktivan i u svojim 70-im i sve što biste mogli da kažete o njemu. Njegova zaostavština će zauvek nositi taj beleg”.

Lauri navodi da ukoliko je Kozbi nevin, onda je ozbiljno podbacio u svojoj reakciji na te optužbe.

XS
SM
MD
LG