Linkovi

Bil Kozbi mora pred sud


Bil Kozbi napušta sudnicu posle preliminarnog saslušanja, 24. maj 2016.
Bil Kozbi napušta sudnicu posle preliminarnog saslušanja, 24. maj 2016.

Američka televizijska i filmska zvezda, 78-godišnji Bil Kozbi moraće da izađe pred sud zbog optužbi za seksualno nasilje. On je optužen da je u svojoj kući u Pensilvaniji 2004. godine drogirao i zlostavljao ženu koja je tada radila na Univerzitetu Templ. Desetine drugih žena takođe su izašle u javnost sa optužbama da ih je Kozbi seksualno zlostavljao, a neke tvrde da se to dešavalo još od 1960-ih godina, kada je Bil Kozbi postao popularan komičar. Samo jedan od tih slučajeva međutim još uvek nije zastareo.

Bil Kozbi izveden je pred sud u Noristaunu u Pensilvaniji u utorak, na preliminarno saslušanje u krivičnom postupku, nakon što je sudija odbio njegov zahtev za odlaganje pretresa. Andrea Konstand, koja je podnela pkrivičnu prijavu, nije bila prisutna.

U policijskom izveštaju, koji je pročitan u sudu, navodi se da je Kozbi dao Konstand vino i lekove od kojih joj se pomutila svest i postala je slaba, te nije mogla da se brani kada ju je on seksualno napao.

Njegove advokatica Monik Presli pokušala je da se izbri da čitav slučaj bude odbačen na osnovu nedostatka dokaza, ali u tome nije uspela, jer je sudija prihvatio obrazloženje tužioca okruga Montgomeri u Pensilvaniji, Kevina Stila:

“Tokom preliminarnog saslušanja sve što treba da pokažemo je da je zločin počinjen i da je optuženi povezan sa tim zločinom. To smo dokazali izjavama žrtve i priznanjem optuženog za najveći deo krivičnog dela. Prema tome, nastavićemo sa istragom i očekujemo da se odredi datum početka suđenja”, rekao je Stil.

Mnoge žene koji su optužile Kozbija za seksualno zlostavljanje nisu mogle da podnesu tužbu jer je prošlo previše vremena, ali su dale svoje izjave medijima. Adokat, koja predstavlja 30 drugih navodnih žrtava takođe je prisustvovala saslušanju u Pensilvaniji.

“Mislim da je to ispravna odluka zasnovana na zakonu i predstavljenim činjenicama”, izjavila je Glorija Olred, advokat navodnih žrtava.

Ukoliko bude osuđen, Bil Kozbi bi mogao da dobije zatvorsku kaznu od 10 godina i da plati kazu do 250 hiljada dolara.

Protiv njega su takođe pokrenute parnice u drugim američkim državama, u vezi sa sličnim prestupima. Komičar tvrdi da su sve žene koje ga optužuju dobrovoljno pristale na seksualne odnose sa njim. Međutim Konstand i mnoge druge kažu da ih je on naterao da piju alkohol i uzmu lekove pre nego što bi ih napao.

“Po zakonu, ako je žrtva onesposobljena, bez svesti, ili svesna pa nesvesna pa ponovo svesna – žrtva nije u mogućnosti da da svoj pristanak. To će da bude centralno pitanje na suđenju – da li je ona mogla da da svoj pristanak”, objasnila je Olred.

Datum početka suđenja još nije određen, a u međuvremenu, svetski poznati komičar je na slobodi pošto je platio kauciju u iznosu od milion dolara.

XS
SM
MD
LG