Linkovi

Američki izborni zvaničnici na meti učestalih pretnji i uvreda


Rano glasanje tokom izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije (REUTERS/Jeenah Moon)
Rano glasanje tokom izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije (REUTERS/Jeenah Moon)

Sekretarijat za pravosuđe optužio je četrnaest osoba širom Sjedinjenih Država za pretnje službenicima zaduženim za sprovođenje izbornih procesa.

Potez je povučen u nastojajnju nadležnih da se zaustave nasilne i eksplicitne pretnje ljudima zaduženim za prebrojavanje i obezbeđivanje glasova američkih građana.

Zvaničnici i stručnjaci, izveštava agencija Asošijeted pres, upozoravaju da su pretnje aktuelne čak i u periodu između izbornih procesa. Neki od njih podsećaju da bivši američki predsednik Donald Tramp i dalje ponavlja tvrdnje o navodnoj krađi izbora održanih 2020.

Zbog toga su aktuelna upozorenja da bi izborna 2024. mogla biti još teža i traže da nadležni zaštite članove biračkih odbora.

Sekretarijat za pravosuđe je 2021. oformio radnu grupu koja istražuje pretnje i moguća krivična dela u toj sferi.

Džon Keler, jedan od njenih zvaničnika, ukazao je da se nada da će delovanje tog tela smanjiti broj pretnji osobama anagažovanim u sprovođenju izbora.

Ništa nećemo shvatiti olako, stvari neće biti banalizovane. Sudovi i sudije ozbiljno shvataju nedolično ponašanje i kazne će biti srazmerne počinjenim delima”, rekao je Keler.

Od četrnaest podnetih optužnica dva slučaja su okončana izricanjem zatvorskih kazni. Među njima je i presuda od dve i po godine optuženom muškarcu za pretnju linčovanjem i vešanjem izbornog zvaničnika u državi Arizona.

Uz to, muškarac iz Teksasa je u avgustu osuđen na tri i po godine zatvora jer je pozivao na, kako je navedeno, streljanje birača i izbornih zvaničnika tokom 2022. Kako je navedeno u optužnici, u jednoj od poruka koje je uputio, pozivao je da osim zvaničnika, treba uhvatiti i njihovu decu – jer se time, kako je naveo, šalje snažnija poruka.

Vreme između izbornih procesa za zvaničnike koji ga sprovode važilo je za miran period. Međutim, to više nije slučaj, upozorava državna sekretarka američke države Kolorado Džena Grizvold.

Ona je predstavnica demokrata koja se suprotstavila teorijama zavere o izborima održanim 2020.

Predviđam da će se situacija pogoršati koncem tekuće godine i uoči predsedničih izbora 2024”, kaže ona.

Zvaničnica Kolorada upozorava da pretnje pristižu u talasima i to, kako navodi, uobičajeno posle objava na društvenim mrežama istaknutih ličnosti zasnovanih na lažnim tvrdnjama o neregularnostima na glasanju 2020.

Grizvold brine i da sistem nije procesuirao dovoljan broj odgovornih za pretnje, kao i da države nisu primenile dovoljne mere zaštite.

Raspolažemo li najboljim sredstvima za naredni vremenski period? Apsolutno ne“,ističe ona.

Liz Hauard, bivša izborna zvaničnica u državi Virdžinija, pozvala je Sekretarijat za pravosuđe da angažuje specijalizovanog stručnjaka kako bi se situacija poboljšala.

Zvanične procene ukazuju da najmanje petina osoba angažovanih u izbornom procesu poznaje nekoga ko je posao napustio zbog ugrožene bezbednosti.

Takođe, 73 odsto lokalnih zvaničnika upozorava da je stepen uznemiravanja u porastu, objavio je nevladin centar Brenan – koji se bavi tim pitanjima.

Analizirano više od 2.000 pretnji

Državna radna grupa je do sada analizirala više od 2.000 izveštaja o pretnjama i uznemiravanju širom zemlje, iako u većini slučajeva nisu podnete optužnice – jer ne ispunjavaju kriterijume koje je ustanovio Vrhovni sud.

Na osnovu utrvrđenog potrebno je da se komunikacija smatra pravom pretnjom – koja prelazi granicu ozbiljne namere da se osoba povredi.

To je uslov, kako objašnjava jedan od zvaničnika radne grupe za istragu pretnji Džon Keler, da bi bila okarakterisana kao mogući zločin, a ne sloboda govora.

Ne kriminalizujemo niti obeshrabrujemo slobodu govora potezima koje preduzimamo iz perspektive sprovođenja zakona“, rekao je on.

Radna grupa počela je sa radom u momentu kada bivši predsednik Tramp i drugi republikanci optužuju administraciju Džoa Bajdena da upotrebljava Sekretarijat za pravosuđe kako bi targetiralo političke protivnike.

Kritike republikanaca

Brojni republikanski lideri kritikovali su federalno krivično gonjenje Trampa i izgrednika koji su upali uKapitol 6. januara 2021, dok se bivši predsednik suočava sa federalnom optužnicom u Vašingtonu i državnom optužnicom u Džordžiji zbog svojih napora da poništi izbore 2020. rezultate.

On je negirao optužbe tvrdeći da je postupao u skladu sa zakonom. Niz federalnih i državnih istraga i desetine tužbi nisu otkrili nijedan dokaz da su izbori bili namešteni.

Tramp je favorit za republikansku predsedničku nominaciju i aktivan je u političkom životu - uprkos sudskim procesima koji se vode protiv njega širom zemlje.

Državni tužilac Merik Garland ponovio je obaćenja da će Sekretarijat za pravosuđe nastaviti sa istragama jer se bori za zaštitu prava glasa.

Demokratija zahteva da službenici u izbornom procesu obavljaju posao ne strahujući za svoje živote”, ustvrdio je Garland.

XS
SM
MD
LG