Linkovi

Fauči: Još se ne zna koliko su vakcine efikasne protiv omikrona


Doktor Entoni Fauči je glavni savetnik predsednika SAD za pandemiju
Doktor Entoni Fauči je glavni savetnik predsednika SAD za pandemiju

Doktor Entoni Fauči, infektolog i glavni savetnik predsednika SAD za pandemiju, izjavio je da vakcinisani imaju "određenu zaštitu" od novog soja koronavirusa - omikrona, ali će naučnici tek za nekoliko nedelja tačno znati koliko su vakcine efikasne.

Fauči je istakao da se omikron "veoma razlikuje" od ostalih varijanti koronavirusa.

Iako kaže da vakcine koje se trenutno koriste u SAD (Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson) mogu donekle da zaštite od teže klinične slike izazvane omikronom, naglašava da "nije sigurno" da li mogu potpuno da štite od zaražavanja.

"Rano je da govorimo o tome koliko ozbiljnu sliku izaziva omikron. Imaćemo više informacija za nekoliko nedelja", kaže Fauči.

Do sada je detektovano nekoliko stotina slučajeva zaraze omikronom u 20 zemalja, ali ne i u SAD. Ipak, veruje se da će varijanta stići i u Ameriku.

Direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti Rošel Valenski rekla je da se "aktivno traga" za omikronom u SAD.

Direktor kompanie Moderna Stefan Bonsel, u intervjuu za Fajnenšl tajms, kaže da će postojeće vakcine biti manje efikasne u zaštiti od omikrona, nego što je slučaj sa drugim sojevima koronavirusa.

"Mislim da nećemo imati isti nivo zaštite kao kod delta soja", kaže Bonsel.

Direktor Moderne je dodao da će farmaceutskim kompanijama biti potrebni meseci da naprave nove vakcine efikasne protiv omikrona.

U SAD nije vakcinisano oko 45 miliona odraslih, kao i milioni dece starosti od 5 do 18 godina.

XS
SM
MD
LG