Linkovi

Vakcinacija u SAD "ne ide željenom brzinom"


U SAD su odobrene dve vakcine: Fajzer/Bajontek i Moderna
U SAD su odobrene dve vakcine: Fajzer/Bajontek i Moderna

Napori da se ubrza vakcinacija protiv Kovida 19 u SAD ne idu željenim tempom, rekao je kandidat za sekretara za zdravstvo u novoj administracijiji Havijer Bersera.

Ali, istakao je da se nada da će pristup nove administracije uspeti da poboljša situaciju u roku od tri meseca.

"Avion pada, a mi treba da ga podignemo", rekao je Bersera za CNN govoreći o napretku vakcinacije. "Ono što smo nasledili ne funkcioniše i moramo to da promenimo".

Pre isteka mandata, bivši predsednik Donald Tramp pohvalio je borbu njegove administracije sa pandemijom.

Predsednik Džo Bajden je postavio cilj da u prvih 100 dana njegovog mandata bude dato 100 miliona vakcina.

Prošle nedelje je potpisao naredbu da se podstakne proizvodnja vakcina koje su do sada odobrene u SAD, Fajzer i Moderna, kao i da se podstakne proizvodnja medicinske opreme potrebne za lečenje Kovida 19.

Do sada je u Americi vakcinisano oko 67 miliona ljudi, od koji su neki primili i dve doze vakcine. Neki, međutim, smatraju da tempo treba da bude brži.

"Davanje 100 miliona doza u prvih 100 dana je od ključne važnosti. Ambiciozno je, ali ostvarivo. I moramo to da uradimo", rekao je za CBS Entoni Fauči, Bajdenov glavni savetnik za pandemiju.

Nova direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti Rošel Valenski rekla je za Foks njuz da vakcinacija mora da ide brže, ali da to možda neće biti moguće jer nema dovoljno vakcina.

"Jedan od najvećih problema trenutno je što ne mogu da vam kažem koliko vakcina imamo", kaže Valenski i dodaje da onda ni čelnici saveznih država ne mogu da planiraju vakcinaciju.

"To što još ne znamo koliko vakcina imamo, a pet dana smo na vlasti, vam dogovljno govori o tome šta je za sobom ostavila Trampova administracija"

U SAD je registrovano više od 25 miliona inficiranih koronavirusom i više od 417 hiljada preminulih.

Predsednik Bajden je potpisao uredbe za borbu protiv koronavirusa i rekao da će "situacija nastaviti da se pogoršava, pre nego što se poboljša", te da će do kraja meseca u SAD verovatno biti i pola miliona umrlih.

"Ovo se nije dogodilo preko noći i biće potrebni meseci da preokrenemo situaciju", kazao je Bajden.

Do subote je u SAD dato 20 miliona doza vakcina, cilj koiji je Trampova administacija želela da postigne do kraja prošle godine. Nije, međutim, jasno zbog čega ide sporo.

Entoni Fauči je ranije rekao za CNN da mora da se utvrdi zašto vakcinacija u nekim državama ide sporo, a u nekim ne.

Doktorka Debra Briks, bivša Trampova savetnica za koronavirus, pozdravila je Bajdenove napore u borbi sa pandemijom i kritikovala Trampa.

Ona je za CBS rekla da je "predsednik pokazivao podatke koji nisu bili njeni, te da je neko u njegovom krugu pravio paralelne podatke".

XS
SM
MD
LG