Linkovi

Predstavnički dom isključio kontroverznu koleginicu iz odbora tog tela


Članica Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin, republikanka iz Džordžije, na Kapitol hilu 4. februara 2021. (Foto: Reuters)
Članica Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin, republikanka iz Džordžije, na Kapitol hilu 4. februara 2021. (Foto: Reuters)

Predstavnički dom glaso je da isključi iz dva odbora kontroverznu republikansku članicu tog tela Mardžori Tejlor Grin, koja je podržala nasilje protiv svojih demokratskioh kolega.

Jedanaest republikanaca priključilo se demokratama u glasanju - 230:199 - čime su javno izneli mišljenje u suprotnosti sa svojim liderom Kevinom Mekartijem, koji je prethodno odbio da ukori Mardžori Tejlor Grin.

Usvajanjem rezolucije, članica Predstavničkog doma koja je prošlog meseca započela svoj prvi dvogodišnji mandat u tom domu Kongresa, isključena je iz Odbora za obrazovanje i Odbora za budžet, čime joj je ograničena mogućnost da utiče na donošenje zakona.

Grin se našla na udaru zbog javne podrške različitim neosnovanim teorijama zavere, uključujući i ultra-desničarsku teoriju Kjuanon, prema kojoj su demokrate članovi satanističke sekte, koju čine pedofili i ljudožderi.

Pretražujući njenu stranicu na Fejsbuku, kablovska TV mreže CNN utvrdila je da je poslednjih godina Mardžori Tejlor Grin "lajkovala" pozive na ubistvo predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi i drugih vodećih demokrata. Objave su iz 2018. i 2019. pre nego što je Grin počela svoju kampanju za Kongres, a od tada su obrisani.

Lider republikanske manjine Kevin Mekarti sastao se sa njom kako bi razgovarali o njenim objavama na društvenim medijima u kojima se šire razne teorije zavere.

Grin je takođe promovisala lažne tvrdnje da je Donald Tramp pobedio na predsedničkim izborima 3. novembra i da su masovne pucnjave u školama u kojima su stradale desetine dece u stvari snimljene sa glumcima, dovodila je u pitanje da li se teroristički napad na Pentagon 2001. zaista dogodio i tvrdila da je laser iz svemira korišćen da se namerno izazovu šumski požari u Kaliforniji.

Članica Predstavničkog doma izjavila je da se njenim objavama na društvenim mrežama bavi nekoliko osoba i da neke od njih ona ne vidi pre objave. Ranije ove nedelje, rekla je da je razgovarala sa Trampom i da ima njegovu postojanu podršku.

U četvrtak je kolegama u Predstavničkom doma, u nameri da bi pokazala da se kaje, rekla da su "školske pucnjave apsolutno stvarne, da se 11. septembar apsolutno dogodio i da ne veruje da su lažni".

Demokrate koje kontrolišu Predstavnički dom, napravile su neuobičajeni korak i podnele rezoluciju kojom se Grin isključuje iz odbora, uskraćujući joj jednu od najvažnijih dužnosti koje zakonodavac ima. Većina važnih zakonskih predloga je predmet debate u odborima, pre nego što o njima glasa Predstavnički dom u punom sastavu.​

Ketrin Džipson učestvovala je u pisanju ovog izveštaja
XS
SM
MD
LG