Linkovi

Aleksandrija Okasio Kortez: Bila sam žrtva seksualnog napada


ARHIVA - Članica Predstavničkog doma iz države Njujork Aleksandrija Okasio Kortez, pomenula je seksualni napad iz prošlosti govoreći o tome kako se osećala za vreme napada na Kapitol (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
ARHIVA - Članica Predstavničkog doma iz države Njujork Aleksandrija Okasio Kortez, pomenula je seksualni napad iz prošlosti govoreći o tome kako se osećala za vreme napada na Kapitol (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Demokratska članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez ispričala je, u emotivnom obraćanju uživo preko Instagrama, da je preživela seksualni napad. Okasio-Kortez je, po svemu sudeći, prvi put javno progovorila o traumi iz prošlosti, dok je pričala o tome kako se osećala za vreme napada na Kapitol prošlog meseca i apelovala da se republikanski političari pozovu na odgovornost.

Okasio-Kortez, koja u Kongresu predstavlja državu Njujork, kaže da su je, danima pre incidenta 6. januara, maltretirali "obožavaoci" bivšeg predsednika Donalda Trampa, a drugi članovi Kongresa upozoravali da se "čuva" na sam dan skupa Trampovih pristalica u Vašingtonu.

Kako je ispričala na Instagramu, za vreme upada u Kongres, sakrila se iza vrata kupatila u svojoj kancelariji, u strahu za sopstveni život. Sa jednim pomoćnikom se evakuisala u drugu zgradu, dodala je, i satima krila u kancelariji kolege.

Aleksandrija Okasio Kortez je pozive republikanaca da Kongres, i Amerika u celini, krenu napred umesto da se bave incidentom u kojem je poginulo petoro ljudi, a povređene su na desetine policajaca, uporedila sa drugim oblicima zlostavljanja.

"Razlog što sam emotivna u ovom trenutku je što ti ljudi, koji nam govore da krenemo dalje, da nije bilo ništa strašno, da treba da zaboravimo šta se dogodilo, ili nam čak govore da se izvinimo - primenjuju taktike zlostavljača", rekla je.

"Ja sam preživela seksualni napad i nikada nisam to rekla mnogim ljudima u svom životu".

Nekoliko kongresnih odbora istražuje propuste u obezbeđenju pre i tokom napada na Kapitol.

Aleksandrija Okasio-Kortez, koju njeni glasači i pristalice kratko zovu po njenim inicijalima AOC, jedna je od onih demokrata koje pozivaju republikance koji su ohrabrivali i ponavljali Trampovu laž da je pobedio na izborima 3. novembra, da podnesu ostavke zbog incidenta.

"To su taktike zlostavljača, ovde se ne radi o različitim političkim mišljenjima već o osnovnoj humanosti", rekla je i zaključila:

"Nismo bezbedni sa ljudima koji se nalaze na pozicijama moći, koji su spremni da ugroze živote drugih ako smatraju da će tako postići političke poene".

XS
SM
MD
LG