Linkovi

U Sjedinjenim Državama najveća stopa inflacije u poslednjih 40 godina


Državna statistika pokazuje da je gorivo u Americi u protekloj godini poskupelo za 58 odsto. (Foto: AP Photo/David Zalubowski)
Državna statistika pokazuje da je gorivo u Americi u protekloj godini poskupelo za 58 odsto. (Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Cene u Sjedinjenim Država su u decembru 2021. povećane za 7 procenata u poređenju sa godinom ranije – što predstavlja najveća stopu inflacije u poslednjih 40 godina, objavio je Sekretarijat za finansije.

Veće cene obeležile su američku ekonomiju tokom cele prethodne godine, a njihov rast najveći je još od 1982.

Ekonomski stručniaci ukazuju da se velika potražnja takoreći sukobila sa nestašicama u snabdevanju koje su izazvane koronavirusom. To je uticalo na rast cena motornih vozila i nameštaja, ali i svakodnevnih potrepština, poput hrane i goriva.

Bela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama (američkoj centralnoj banci) usredređeni su na rastuće troškove – mada ukazuju da očekuju da će inflacija ostati izražena tokom 2022. godine.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da istraži, kako se izrazio, „sve više dokaza ponašanju naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača.

Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju tako što će prekinuti direktnu finansijsku podršku privredi u martu, ranije nego što je prvobitno planirano, i poveća referentnu kamatnu stopu koja utiče na troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače.

Predsedavajući Federalnim rezervama Džerom Pauel rekao je tokom pretresa u kongresnom odboru da je snižavanje cena na, kako je ukazo, stabilnije nivoe ključno za obezbeđivanje trajnog oporavka od pandemije.

Ako inflacija postane previše uporna to će doprineti našojstrožijoj monetarnoj politici – što bi moglo doprineti recesiji i to bi bilo loše za radnike. “, rekao je Pauel tokom pretresa.

U Sjedinjenim Državama je prošle godine otvoreno 6,4 miliona radnih mesta, stopa nezaposlenosti smanjena je sa 6,3 procenata u januaru 2021. na 3,9 odsto u decembru iste godine. Plate radnika po satu povećane su za 5,8 posto. Čekovi državne pomoći poslati su gotovo svima – osim najbogatijim domaćinstvima.

Međutim, cene su značajno porasle.

Državna statistika pokazuje da je gorivo poskupelo za 58 odsto, dok su cene polovnih automobila i kamiona povečane za 31 procenata, a novih vozila za 11 posto.

Cene mesa, živine i ribe porasle su za 13%, nameštaja i posteljine za skoro 12%. Brza hrana i restorani podigli su cene za skoro 8 procenata.

XS
SM
MD
LG