Linkovi

Ekonomski rast u SAD 6,5 odsto, premašen nivo pre pandemije


ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u izlogu radnje u Južnoj Dakoti (Foto: AP/David Zalubowski)
ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u izlogu radnje u Južnoj Dakoti (Foto: AP/David Zalubowski)

Američka ekonomija je u drugom kvartalu zabeležila čvrst rast nakon što su velika vladina pomoć i vakcinacija protiv Kovida 19 podstakli potrošnju i usluge povezane za putovanjem, prenosi agencija Rojters.

Bruto domaći proizvod porastao je po godišnjoj stopi od 6,5 odsto u drugom kvartalu, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za ekonomiju, čime je premašen vrhunac zabeležen pre pandemije. Stopa rasta za prvi kvartal revidirana je na 6,3 procenta.

"Američka ekonomija napreduje. BDP je u potpunosti nadoknadio gubitke tokom recesije", rekao je za Rojters ekonomista Skot Hojt.

Tempo rasta BDP-a ipak je bio sporiji od očekivanja ekonomista zato što su biznisi, zbog poremećaja u lancu snabdevanja, i dalje morali da se oslanjaju na mršave zalihe da bi zadovoljili veliku potražnju.

Nacionalni biro za ekonomska istraživanja prošle nedelje je saopštio da je recesija, koja je zbog pandemije počela u februaru 2020, okončana u aprilu iste godine.

Čvrst ekonomski rast očekuje se i do kraja ove godine. Međutim, novi nagli rast broja zaraženih od Kovida 19, zbog širenja delta soja, mogao bi da ugrozi te izglede, a ekonomiju bi mogla da uspori i visoka inflacija te poremećaji u lancu snabdijevanja.

Federalne rezerve (američka Centralna banka) u sredu su odlučile da ključnu kamatnu stopu zadrže blizu nule, kao i da ne menjaju program za otkup dionica.

Ekonomisti očekuju da će ekonomski rast ove godine biti oko 7 odsto - najviši od 1984. godine. Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je povećao projekciju rasta za SAD na 7 procenata 2021. i 4,9 odsto 2022. godine.

Administracija predsednika Džoa Bajdena u martu je obezbedila paket pomoći za saniranje posledica pandemije u iznosu od hiljadu 900 milijardi dolara, u okviru koga je domaćinstvima poslata jednokratna novčana pomoć od 1.400 dolara, dok je produžena i dodatna pomoć za nezaposlene do početka septembra.

Američka vlada je za pomoć zbog pandemije izdvojila gotovo 6 hiljada milijardi dolara od marta 2020.

Gotovo polovina Amerikanaca je vakcinisana protiv Kovida 19 što im je omogućilo da putuju, idu u restorane i posećuju sportske događaje.

U odvojenom izveštaju Sekretarijata za rad, koji je takođe objavljen u četvrtak, navodi se da je broj početnih prijava za pomoć nezaposlenima pao za 24.000 na 400.000 u sedmici zaključno sa 24. julom.

XS
SM
MD
LG