Linkovi

Sekretarka za finansije: SAD ne gube kontrolu nad inflacijom


ARHIVA - Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen (Foto:AP/Evan Vucci)
ARHIVA - Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen (Foto:AP/Evan Vucci)

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je u nedelju da Sjedinjene Države ne gube kontrolu nad inflacijom i da očekuje da će se ona vratiti na normalan nivo do druge polovine naredne godine.

Jelen je u intervjuu kablovskoj mreži CNN rekla da će sredstva, čije je izdvajanje predviđeno planovima predsednika Džoa Bajdena za ulaganje u infrastrukturu i socijalnu potrošnju, biti raspoređena tokom narednih 10 godina, ali nije precizirala da li će to pogoršati inflaciju.

"Stopa inflacije će ostati visoka naredne godine zbog onoga što se već dogodilo. Međutim, očekujem poboljšanje do sredine ili kraja naredne godine - druge polovine naredne godine", rekla je Jelen.

Problemi u lancu snabdevanja opterećuju Sjedinjene Države i druge zemlje, dok naglo raste potražnja zbog otvaranja ekonomija.

"Dok budemo dalje napredovali u borbi protiv pandemije, očekujem da se zastoji u snabdevanju prevaziđu. Amerikanci će se vraćati u radnu snagu kako se uslovi budu poboljšavali", ocenila je Jelen.

Federalne rezerve (američka Centralna banka) obećale su da će ključnu kamatnu stopu zadržati na aktuelnom nivou, koji je blizu nule, do potpunog oporavka tržišta rada i dok inflacija ne dostigne zacrtani cilj od 2 odsto i neko neko vreme ostane nešto iznad tog nivoa.

XS
SM
MD
LG