Linkovi

Direktorka Glasa Amerike na Kosovu: Laž nije vest


Amanda Benet, direktorka Glasa Amerike, obraća se studentima u Prištini
Amanda Benet, direktorka Glasa Amerike, obraća se studentima u Prištini

U okviru posete regionu Zapadnog Balkana direktorka Glasa Amerike Amanda Benet obišla je i Kosovo. Tokom dvodnevne posete ona je u Prištini razgovarala sa premijerom Kosova, studentima žurnalistike, a posetila je i javni servis Kosova - RTK.

Obraćajući se studentima žurnalistike prištinskog Univerziteta direktorka Glasa Amerike Amanda Benet rekla je da je način rada ovog medija od njegovog osnivanja « baziran na istini, činjenicama i objektivnoom informisanju ».

Hvala sto verujete Glasu Amerike. Zašto nas slušate i gledate? Zato što vam treba nešto što se zove istinita informacija. Zato ja, vama, mladim novinarima kažem da je istina važna! Važne su činjenice, mi smo važni, a i vi ste važni”, rekla je direktorka Glasa Amerike.

Amanda Benet, šef albanskog servisa Arben Džidžo i direktor Evroazijske divizije Glasa Amerike Elez Biberaj sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem
Amanda Benet, šef albanskog servisa Arben Džidžo i direktor Evroazijske divizije Glasa Amerike Elez Biberaj sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem

Amanda Benet kaže da je u svim zemljama Zapadnog Balkana koje je obišla proteklih dana, najviše interesovanja bilo za takozvane lažne vesti. Upravo ta tema zanimala je i studente u Prištini.

“Ja mislim da termin lažne vesti treba ukinuti u svim razgovorima. To vas zbunjuje jer svi zaboravljaju da ako je laž nije vest! Dakle ne može da postoji lažna vest. Nemoguće je! Možete imati dezinformacije, možete imati nerazumevanje, obmanu, ali ne možete imati lažne vesti. Mi novinari smo sami počeli da koristimo termin lažne vesti, a po meni to je bilo za izmišljene vesti sa interneta. Ne znam da li ste svestni koliko brzo je u Americi ovaj termin zapravo počeo da označava “vesti koje mi se ne sviđaju”, kazala je Amanda Benet.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet je sa svojim saradnicima Elezom Biberajem direktorom evro-azijske divizije i Arbenom Džidžom, šefom albankog servisa Glasa Amerike, u Prištini ragovarala i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem o kako se navodi iz kabineta premijera Kosova « ovom moćnom međunarodnom mediju, a posebno o praćenju dešavanja na Kosovu u poslednje tri decenije ».

Direktorka Glasa Amerike je u Prištini obišla i javni servis Radio televiziju Kosova (RTK) i privatnu televiziju “21”.

XS
SM
MD
LG