Linkovi

Federalni agenti započinju povlačenje iz Portlanda


Demonstracije u Portlandu, 29. jula 2020.
Demonstracije u Portlandu, 29. jula 2020.

Guvernerka severoistočne američke države Oregon, Kejt Braun, rekla je da će federalne snage započeti napuštanje grada Portlanda u četvrtak, nakon sporazuma koji je postignut između lokalnih i federalnih zvaničnika.

Federalna vlada poručivala je da je raspoređivanje u Portlandu bilo neophodno kako bi se ponovo uspostavio mir, uz optuživanje lokalnih lidera zbog toga što su dozvolili da aktuelni protesti ugroze federalnu imovinu, uključujući i sudnicu.

Braunova je među liderima koji su kritikovali prisustvo federalnih agenata. U sredu je rekla da su oni "delali kao okupacione snage" i da su "doneli nasilje".

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler je rekao: "Njihovo prisustvo je dovelo do pojačanog nasilja i vandalizama u našem gradskom jezgru".

Ćad Volf, v.d. sekretara za unutrašnje poslove, nije izneo nikakav vremenski raspored povlačenja, ali je rekao da će državni i lokalni organi reda započeti preuzimanje obezbeđivanja ulica i imovine oko federalnog vlasništva.

"Sekretarijat će nastaviti da održava naše trenutno, uvećano prisustvo saveznih organa reda u Portlandu, sve dok se ne uverimo da savezni sud Hetfild više neće biti napadan, kao i sva ostala federalna imovina i da će palata pravde u Portlandu ostati bezbedna. To je bila naša misija i cilj otkako su počele nasilne, kriminalne aktivnosti", rekao je Volf.

Savezne snage poslate su u naveći grad u Oregornu kako bi štitile federalni sud nakon više nedelja demonstracija, od kojih su neke bile nasilne, a koje su izazvane smrću Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Vremenom su protesti eskalirali, a neki demonstranti su gađali zgradu suda kamenicama, pirotehničkim sredstvima i koristili laserske pokazivače. Federalni agenti su odgovorili suzavcem, pendrecima i hapšenjima.

Federalna vlada objavila je da šalje federalne agente u gradove Klivlend, Detroit i Milvoki kao deo napora da se suzbije nasilje i kriminal. Program je već obuhvatio slanje agenata u Čikago, Kaznas Siti, Misuri, kao i Albukureki i Novi Meksiko ovog meseca.

Lideri u nekim gradovima usprotivili su se federalnom prisustvu, ukazujući na primer Portlanda, dok su im drugi poželeli dobrodošlicu u partnerstvu sa njihovim lokalnim čuvarima reda.

Gradonačelnik Klivlenda, Frenk Džonson, rekao je u sredu da je njegov grad iskusio rast nasilnog kriminala, posebno onog uz upotrebu oruža, "i treba nam pomoć naših federalnih partnera kako bi nam pomogli da to stavimo pod kontrolu".

Majk Dagan, gradonačelnik Detroita, rekao je da grad nije tražio federalnu pomoć, ali da je policija Detroita spremna da nastavi rad sa federalnim agentima na sprovođenju federalnih zakona koji ciljaju na trgovinu oružjme i nasilje bandi.

"Verujemo da ne postoji zakonska osnova za intervenciju Sekretarijata za unutrašnje poslove na protestima u Detroitu danas, ili za bilo kakvo pojačano prisustvo agenata Sekretarijata za unutrašnje poslove u našoj zajednici. Današnje saopštečnej čini se da poštuje takvu poziciju", reka je Dagan.

Lolani i državni lider zauzeli su sličnu poziciju po pitanju Milvokija, uz članove Kongresa, guvernera Milvokija i gradonačelnika koji su poslali zajedničko pismo taržeći pojašnjenje koliko će trajati raspoređivanje, koliko će agenata biti angažovano, koje će mere biti preduzete i ko je odgovoran za nadzor njihovih akcija.

XS
SM
MD
LG