Linkovi

SAD blokirale usvajanje rezolucije o Jerusalimu


Američki državni sekretar Reks Tilerson govori tokom sastanka Saveta bezbednosti UN na visokom nivou, o situaciji u Severnoj Koreji, u sedištu UN, 15. decembra 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson govori tokom sastanka Saveta bezbednosti UN na visokom nivou, o situaciji u Severnoj Koreji, u sedištu UN, 15. decembra 2017.

Sjedinjene Države uložile su veto na predlog rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom tražilo povlačenje odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Preostalih 14 članica Saveta bezbednosti podržalo je rezoluciju, koju je predložio Egipat.

Tekst rezolucije izražava "duboko žaljenje" zbog Trampovog objavljivanja odluke, ranije ovog meseca, o priznavanju Jerusalima i započinjanju procesa preseljenja ambasade SAD u taj grad iz Telaviva.

"Svaka odluka i potez koji podrazumevaju izmenu karaktera, statusa ili demokratskog ustrojstva svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je, bezvredna i mora biti ukinuta", kaže se u predlogu.

Palestinac u Jerusalimu, 8. decembra 2017.
Palestinac u Jerusalimu, 8. decembra 2017.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli oštro je kritikovala glasanje u Savetu bezbednosti.

"U Savetu bezbednosti smo danas bili svedoci uvrede. To neće biti zaboravljeno. Danas, zbog jednostavne odluke o tome gde ćemo razmestiti svoju ambasadu, Sjedinjene Države su bile primorane da brane svoj suverenitet", istakla je Hejli.

Palestinski šef diplomatije najavio je u ponedeljak da će Palestinci tražiti održavanje vanredne sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, posle odluke SAD da ulože veto na rezoluciju o Jerusalimu.

Profesor istorije na Rendolf-Mejkon koledžu, Majkl Fišbah, kaže za Glas Amerike da je Trampova odluka preokrenula decenije američke politike, kao i ono što je bio "globalni konsenzus" protiv uspostavljanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

"Od 1967. Izrael kontroliše čitav grad, ali međunarodna zajednica tamo ima konsenzus da dok se arapsko-izraelski konflikt ne reši konačno i mirno, ni jedna zemlja ne želi da prejudicira rešenje po pitanju šta će se dogoditi sa Jerusalimom, pošto je originalna odluka UN bila da on treba da ostane međunarodna zona", kaže Fišbah.

Tramp je rekao da je njegova odluka "priznavanje realnosti" da Jerusalim nije samo istorijska prestonica Jevreja, već i glavni grad modernog Izraela. Izraelski lideri pozdravili su njegov potez, uključujući i premijera Benjamina Natanjahua, koji je rekao da je postojanje Jerusalima kao izraelskog glavnog grada "temelj mira".

Palestinci žele Istočni Jerusalim za glavni grad svoje buduće države, a palestinski predsednik Mahmud Abas prošle nedelje je rekao da njegova strana više neće prihvatiti ulogu SAD u mirovnom procesu. On je to rekao na okupljanju arapskih lidera na kom su i mnogi drugi osudili Trampovu odluku kao nezakonitu.

Evropska unija ponovila je da je njena pozicija da realistično rešenje između Izraelaca i Palestinica postavka dve države sa Jerusalimom kao glavnim gradom obe države.

XS
SM
MD
LG