Linkovi

CG: Vlasti istražuju napad na novinara Dana


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

Crnogorske vlasti pokrenule su istragu povodom navoda novinara opozicionog dnevnika da je u utorak napadnut od strane tjelohranitelja lokalnog biznismena koji se nalazio u društvu jednog od tužilaca u Višem državnom tužilaštvu, saopštili su zvaničnici.

Novinar crnogorskog opozicionog dnevnika Dan, Vladimir Otašević, saopštio je da je u utorak fizički napadnut od tjelohranitelja biznismena Zorana Bećirovića, koga je pokušao da fotografiše u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, prenijeli su mediji u Podgorici.

Dan piše da je napad koji se navodno dogodio u poslovnom centru Delta u Podgorici navodno “mirno posmatrao” VDT Šoškić, navodeći da je tužiocu predat snimak koji potvrđuje navode novinara tog lista.

“Kako sam, kao novinar "Dana", objavio više tekstova o Bećiroviću, smatrao sam za medije interesantnim da propratim činjenicu da je Bećirović, protiv kog je ranije podnijeta prijava tužilaštvu, u društvu tužioca Šoškića" ispričao je Otašević, prenosi Dan.

On je rekao da je napadnut od strane Bećirovićevog tjelohranitelja nakon što je svojim mobilnim telefonom napravio par fotografija Bećirovića i Šoškića po njihovom izlasku iz prodavnice.

Prema riječima novinara Dana, nakon što mu je biznismenov tjelohranitelj prišao i odgurnuo ga, pitajući ga ko je, on se predstavio kao novinar Dana i pokazao ličnu kartu, jer kod sebe nije imao novinarsku legitimaciju.

Otašević kaže da se Bećirovićev tjelohranitelj na to nije obazirao, već da ga je uhvatio za zadnji dio vrata, privukao sebi i počeo da ga vrijedja psovkama i riječima: „bubašvabo, ……., izbriši te slike”.

"Radi se o čovjeku starom između 30 i 40 godina, visok između 185 i 190 centimetara, jače, punije građe, svijetle kratke kose, a na sebi je imao crnu jaknu, sivi džemper i farmerice" objasnio je Otašević.

Prema Otaševiću, nakon upućenih prijetnji, Bećirović je prišao svom tjelohranitelju i rekao: „Nemoj ovdje, kamere su, riješićemo to”, nakon čega ga je napadač pustio i udaljio se u pratnji biznismena i tužioca Šoškića, koji je “sve čuo i vidio”.

List navodi da je zanimljivo da se VDT Šoškić našao u društvu biznismena koga Osnovno državno tužilaštvo iz Podgorice Bećirovića sumnjiči da navodnim prijetećim porukama ugrozio sigurnost sudskog vještaka i tužioca iz Kolašina, te pokušao “spriječiti dokazivanje” počinjenog djela.

Iz Uprave policije "Danu” je saopšteno da je Otaševićeva prijava “odmah uzeta u rad” i da je sa njom “odmah upoznat osnovni državni tužilac, koji je naložio da se izuzmu snimci s kamere iz "Delte” i sasluša Bećirović kako bi se utvrdio identitet osobe koja je bila s njim”, prenosi taj dnevnik.

Urednik "Dana" i predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, obratio se v.d. Vrhovnog državnog tužioca i predsjedniku Tužilačkog savjeta, Ivici Stankoviću, sa zahtjevom da - u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca - po hitnom postupku inicira procesuiranje višeg državnog tužioca, Miloša Šoškića.

“Imajući u vidu nesumnjivi javni interes da o ovom pitanju izvjesti javnost, naš novinar Otašević je pokušao napraviti fotografiju Bećirovića i Šoškića”, rekao je Marković.

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca zatražio je od rukovodstva VDT-a u Podgorici, da utvrdi sve činjenice povodom događaja u tržnom centru Delta, kojem je prisustvovao I državni tužilac Miloš Šoškić.

“Stanković je od Komisije za etički kodeks državnih tužilaca zatražio mišljenje o tome da li je ponašanje Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca”, saopšteno je iz VDT-a.

Policija je saopštila da je "V.O. novinar dnevnih novina „Dan“ 03. decembra 2019. godine oko 17,00 časova pristupio u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica i "podnio prijavu protiv nepoznatog lica za uvrede i drsko ponašanje", a o događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

"U saradnji sa nadležnim tužilaštvom se preduzimaju neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnih okolnosti, a koje se između ostalog odnose na prikupljanje obavještenja od aktera događaja kao i izuzimanja video nadzora", kažu u UP.

Povodom medijskih navoda koje se odnose na postupanje službenika Direktorata za vanredne situacije MUP-a, identifikovanog kao M.M., Uprava policije je saopštila da je ministarstvo “preduzelo aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja”.

“Tim povodom, zatraženo je pisano izjašnjenje od službenika, nakon čega će ovo Ministarstvo, u skladu sa Zakonom i Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika, preduzeti dalje aktivnosti prema službeniku, u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti”, saopštila je UP.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, izrazila je ozbiljnu zabrinutost nakon napada na profesionalnog novinara "Dana" Vladimira Otaševića.

"Nasilja nad novinarima dok rade svoj posao je neprihvatljivo i ne smije se tolerisati", napisala je Rajnke na svom Tviter nalogu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG