Linkovi

Crna Gora u ponoć otvara granicu za zemlje regiona i SAD


Arhiva - Crnogorski instiut za javno zdravlje u Podgorici.
Arhiva - Crnogorski instiut za javno zdravlje u Podgorici.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saopštilo je kasno u petak da će od ponoći u Crnu Goru moći da uđu rezidenti SAD, Srbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije uz obavezan PCR ili ELISA test ne stariji od 72 sata.

"U predlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja", saopštili su iz NKT-a.

Prema navodima NKT, rezidenti tih država stariji od pet godina će, uz negativni PCR ili pozitivni ELISA test, moći da uđu u Crnu Goru ako prethodnih petnaest dana nisu boravili u nekoj od zemalja koje nisu na zelenoj listi.

“Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru”, navodi NKT.

Pored odluke o otvaranju granica prema zemljama regiona i SAD, NKT je odlučilo da produži rad ugostiteljskih objekata do jedan sat poslije ponoći.

Rad ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori je produžen do jedan sat posle ponoći.
Rad ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori je produžen do jedan sat posle ponoći.

Prethodno je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Boban Mugoša, gostujući najavio da će Crna Gora sjutra otvoriti granice za zemljama Zapadnog Balkana - Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom.

Mugoša je rekao, gostujući u jutarnjem program TV Vijesti da će za ulazak u Crnoj Gori rezidentima četiri države regiona najvjerovatnije biti potreban PCR negativan test ili serološki ELISA IGG test.

On je rekao da je takva odluka donesena sagledavajući ukupnu situaciju i našu ekonomsku situaciju, kao i eksplicitne zahtjeve Ministarstva turizma, kao i zajednica hotelijera i ugostitelja, da se otvore granice sa zemljama regiona.

Kada je u pitanju početak škole, Mugoša je rekao da će IJZ danas imati sastanak sa predstavnicima ministarstva zdravlja, a tokom sljedeće nedjelje sa svim relevatnim institucijama koje sve zajedno moraju da daju odgovor na to pitanje.

“Ja mislim da, kakva je trenutna situacija, može se reći da krećemo sa pripremama za školu, kad se stvoriti uslovi da se krene, da li će to biti prvog ili petnaestog septembra, ili nekog drugog datuma… zavisi od epidemiološke situacije”, rekao je direktor IJZ.

Prema njegovim riječima, “sigurno je da će vrtići raditi, u kom obimu i kako to ćemo takođe da definišemo”, te da se rad vrtića mora omogućiti zbog socijalnog razvoja najmlađih, kao i da se roditeljima mora omogućiti da rade.

“Najvjerovatnije do kraja sljedeće nedjelje biće odlučeno o tome”, rekao je Mugoša.

Novi dan bez smrtnih slučajeva, 73 novozaražena koronavirusom

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 494 uzorka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 73 novopozitivna slučaja infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“Novopozitivni su upućeni na testiranje iz sledećih opština: Podgorica 17, Bijelo Polje 14, Nikšić 13, Rožaje 10, Berane 7, Ulcinj 6, Pljevlja 1, Bar 1, Budva 1, Kotor 1, Mojkovac 1, Andrijevica 1”, navode u Institutu.

Prema navodima saopštenja, od posljednjeg presjeka nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih za Kovidom 19. Od početka juna preminule su 64 osobe pozitivne na koronavirus, dok su od početka epidemije sredinom marta ukupno preminule 73 osobe inficirane tim virusom. .

IJZ navodi da je u posljednja 24 sata prijavljen oporavak 72 pacijenta, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori sada 1.105.

Zvanična statistika kaže da je od početka godine registrovano ukupno 3.930 osoba pozitivno na koronavirus.

XS
SM
MD
LG