Linkovi

Admiral Fogo: Ne znam kakav je plan Vučića i Tačija


Komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo
Komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo

Komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo izjavio je u Dečanima da mu nije poznat plan Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, ali da veruje da traže rešenja za teška pitanja i da podržavaju bezbedno i sigurno okruženje.

Admiral Fogo je kako kaže dobio obećanje lokalnih i centralnih zvaničnika Kosova da će se poštovati Zakon o specijalnim zaštićenim zonama kada je u pitanju izgradnja puta Plav – Dečani.

Na konferenciji za novinare u opštini Dečani komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo rekao je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše najave o mogućoj podeli Kosova, da kao vojno lice NATO-a ne prisustvuje razgovorima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i da ne zna kako njihov plan izgleda.

Fogo je kako je kazao uveren da Vučić i Tači traže rešenja za teška pitanja i da i oni, kao i KFOR, podržavaju bezbedno i sigurno okruženje.

“Ne znam kako njihov plan izgleda, ali ovo su zvaničnici koje ste vi odabrali. Demokratija postoji sa obe strane granice i na Kosovu i u Srbiji, a predstavljaju vas demokratski odabrani zvaničnici i Kosova i Srbije“, rekao je Fogo.

Admiral Fogo je u pratnji komandanta KFOR-a Salvatorea Kuoćija obišao i manastir Visoki Dečani gde se sastao sa Igumanom Savom Janjićem, a nakon toga je u opštini Dečani razgovarao sa ministrom za infrastrukturu Kosova Palj Ljekajem i predsednikom ove opštine Baškimom Ramosajem o izgradnja puta Plav – Dečani, koji prolazi kroz zaštićenu zonu oko manstira.

“Imao sam prilike da o ekonomskim aspektima popričam sa gradonačelnikom i ministrom o infrastrukturnim projektima. O njima se pričalo i na njima se radi, u pitanju je nekoliko projekata u regionu. Ima nekoliko zajedničkih interesa o tome kako izgledaju putevi, a i ministar i gradonačelnik su nam obećali da će se sve uraditi kako treba, posebno uzimajući u obzir zaštićene zone, u skladu za vladavinom prava i sa okvirom Saveta za implementaciju i posmatranje“, kazao je admiral Fogo.

Ministar za infrastrukturu u Vladi Kosova Palj Ljekaj kazao je da kada je u pitanju izgradnja puta Plav – Dečane institucije Kosova neće povlačiti jednostrane poteze.

“Mi smo se usaglasali da neće biti jednostrane intervencije u zaštićenoj zoni, odnosno tih četiri i po kilometra, a drugi deo puta se nastavlja istim intenzitetom, što će imati pozitivan uticaj na razvoj turizma“, rekao je Ljekaj.

Iako je prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama najstrože zabranjena izgradnja puteva Vlada Kosova započela je pre nekoliko meseci u toj zoni oko manastira Visoki Dečani radove na magistralnom putu Dečani-Plav.

Nakon više intervencija predstavnika međunarodne zajednice u Prištini kosovske vlasti obustavile su 26. maja radove na ovom putu.

XS
SM
MD
LG