Linkovi

NATO komandant Fogo sa gradonačelnicima južne i severne Mitrovice


Komandant komande NATO-a u Napulju Džejms Fogo (poluprofil s leđa) sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem (levo) i gradonačelnikom južne Mitrovice Agimom Bahtirijem (foto: KFOR)
Komandant komande NATO-a u Napulju Džejms Fogo (poluprofil s leđa) sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem (levo) i gradonačelnikom južne Mitrovice Agimom Bahtirijem (foto: KFOR)

KFOR je spreman da obezbedi sve što je potrebno kako bi se održali stabilnost, mir i bezbednost na Kosovu, izjavio je u četvrtak tokom posete Kosovu komandant združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo. On se u Mitrovci sastao sa gradonačelnicima južnog i severnog dela ovog grada, a obišao je i glavni most na Ibru.

Komandant komande NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića ubrzalo njegov dolazak na Kosovo. Fogo je obraćajući se novinarima na glavnom Ibarskom mostu koji deli južni od severnog dela Mitrovice kazao da je KFOR spreman da obezbedi sve što je potrebno kako bi se održali stabilnost, mir i bezbednost i podsetio da ova vojna misija ima osamnaestogodišnje iskustvo obezbeđivanja sigurnosti širom Kosova.

"Čast mi je što sam ovde pred vašim kamerama i da budem sa obojicom gradonačelnika. Oni su obojica sposobni političari koji izgleda da čvrsto drže pod kontrolom vladavinu zakona", rekao je Fogo.

Međutim pred kamerama u tom trenutku nije bilo gradonačelnika Severne Mitrovice. U pratnji admirala Fogoa tokom njegovog obraćanja medijima bili su komandnat KFOR-a na Kosovu Salvatore Kouči i gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri. Novinare je zanimalo zašto i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić nije prisutan. Admiral Fogo je kazao da je Rakić “tu”.

"Gospodin Rakić je tu, tamo je pored crvenog automobila. Činjenica da je došao ovde šalje snažnu poruku. Odlučili smo da nakon što stignemo helikopterom sa južne strane, sastanemo se sa gradonačelnikom južne Mitrovice, da pređemo preko i imamo razgovor sa gradonačelnikom Severne Mitrovice. I imao sam priliku da se sastanem sa članovima sprovođenja zakona u Kosovskoj policiji sa obe strane, takođe sa karabinjerima - veoma efikasnom snagom i poznatom u Italiji, rade dobar posao, i našim članovima KFOR-a. Gradonačelnik je sa svojom grupom, sastaćemo se kratko i mislim da šalje podjednako jaku poruku solidarnosti kao i gradonačelnik Južne Mitrovice", kazao je Fogo.

Nakon obraćanja medijima zvaničnici NATO-a i gradonačelnik južne Mitrovice sastali su se sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem i prošetali pešačkom zonom koja je prošle godine napravljena tako što je zatvoren i rekonstruisan deo glavne ulice u severnom delu grada.

XS
SM
MD
LG