Linkovi

Abazović zvanično predložio sastav i strukturu Vlade


Dritan Abazović, mandatar za sastav crnogorske Vlade
Dritan Abazović, mandatar za sastav crnogorske Vlade

Mandatar za sastav 43. Vlade Crne Gore Dritan Abazović zvanično je predložio sastav i strukturu tela o kojem će se u četvrtak, na sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju, izjasniti poslanici parlamenta.

Prema predlogu mandatara, buduća vlada trebalo bi da ima 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Abazović je za potpredsjednicu vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarku evropskih poslova predložio Jovanu Marović, izvršnu direktoricu NVO Politikon mreže, koja se bavila poslovima u oblasti evropskih integracija.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković predložen je za potpredsjednika vlade za ekonomski sistem i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i finansija i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević trebalo bi da preuzme funkciju potpredsjednika Vlade zaduženog za politički sistem i unutrašnju politiku, dok bi potpredsjednik vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija trebao da bude lider Bošnjačke stranke i dosadašnji potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović.

Abazović je za ministra pravde predložio advokata iz Podgorice, a za ministra unutrašnjih poslova funkcionera URA-e Filipa Adžića, dosađašnjeg savjetnika potpredsjednika vlade za unutrašnju politiku, bezbjednost, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Bivši poslanik u parlamentu i donedavni v.d. direktora Uprave prihoda i carina blizak SNP-u Aleksandar Damjanović kandidovan je za ministra finansija, dok bi ministar vanjskih poslova trebalo da bude Ranko Krivokapić, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore.

Preduzetnik i filantrop Goran Đurović, blizak pokretu URA, predložen je za ministra ekonomskog razvoja i turizma.

Nekadašnji poslanik SNP-a i v.d. direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević predložen je za ministar sporta i mladih, a bivši menadžer Opštine Tuzi, novinar i profesor Maraš Dukaj za ministra javne uprave.

Mandatar je za ministra rada i socijalnog staranja predložio bivšeg savjetnika u Vladi Admira Adrovića, a za ministra prosvjete magistra Miomira Miju Vojinovića, dugogodišnjeg profesora i poslanika u Saveznoj skupštini SRJ i Skupštini Crne Gore, aktuelnog savjetnika predsjednika Opštine Berane.

Za ministra zdravlja predložen je Dragoslav Šćekić, bivši poslanik SNP-a i predsjednik Opštine Berane, koji je i aktuelni direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, a za ministarku kulture kulture i medija Maša Vlaović, bivša kustoskinja i predavač na Univerzitetu Donja Gorica.

Ako Vlada bude izabrana, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće dugogodišnja aktivistkinja civilnog sektora Ana Novaković-Đurović, a ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, bivši predsjednik Opštine Ulcinj, dugogodišnji poslanik u Skupštini Crne Gore.

Za ministarku nauke i tehnološkog razvoja predložena je Biljana Šćepanović, dosadašnja predsjednica Odbora za doktorske studije na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Ministri bez portfelja trebalo bi da budu Zoran Miljanić, aktuelni državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, i Adrijan Vuksanović, bivši poslanik iz redova Hrvatske građanske inicijative.

XS
SM
MD
LG