Linkovi

Đukanović: Agresija Rusije mogla bi da obezbijedi fokusiranost EU na dalje proširenje


Predsednici Severne Makedonije i Crne Gore na konferenciji za novinare na Cetinju Stevo Pendarovski i Milo Đukanović (Foto: Predsjednik.me)
Predsednici Severne Makedonije i Crne Gore na konferenciji za novinare na Cetinju Stevo Pendarovski i Milo Đukanović (Foto: Predsjednik.me)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u utorak da bi “upozorenje koje je došlo zbog agresije Rusije na Ukrajinu moglo da obezbijedi fokusiranost EU na njeno dalje proširenje”. Crnogorski predsjednik je, nakon sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim na Cetinju, rekao da je “za region Zapadnog Balkana izuzetno važan podsticaj koji bi trebalo da dođe iz Brisela i drugih evropskih centara”.

"Očekujemo da bi i ovo upozorenje koje je Evropa dobila kroz rusku agresiju u Ukrajini moglo da obezbijedi dugoročnu fokusiranost EU i njenih institucija na pitanja daljeg proširenja EU odnosno potpunog ujedinjenja čime će se obuhvatiti zemlje Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

On je, takođe, naglasio da “naša budućnost mora biti zasnovana na evropskim sistemu vrijednosti”.

"Obaveza naših evropskih partnera je ne samo da drže vrata formalno otvorenim nego da mnogo intenzivnijom podsticajnom politikom pomognu reformskim vladama na Zapadnom Balkanu da savladamo izazove", rekao je Đukanović.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Penderovski rekao je da je u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, naglasio je da je “rat u Ukrajini pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska”, te da je taj rat pokazao da “bez obzira što je daleko utiče na ekonomiju zemalja regiona”.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li zabrinjava naoružavanje Vojske Srbije, Đukanović je kazao da “naoružavanje uvijek zabrinjava”.

“I naoružavanje nažalost govori o tome da je pojačan osjećaj ugroženosti bezbjednosti u Evropi. Dodatni rizik donosi naoružavanje na Balkanu. Ne treba da previdimo da nažalost, ukupna kultura, pa i bezbjednosna nije na Balkanu na onom nivou na kojem je u djelovima razvijene Evrope. Generalno nas to brine, a u ovom slučaju riječ je o jednoj produženoj tendenciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju ne samo kao konkurenti nego kao neprijatelji Evrope i NATO”, rekao je Đukanović .

On je ukazao da je to nešto “što treba registrovati”, što ga, kako je kazao, “ne iznenađuje nego je još jedan dosljedan potez u ukupnoj politici koju Srbija vodi tokom posljednjih godina”.

“Ali vjerujem da će to pomoći da se dodatno razbistri slika regiona Zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama unutar evropske i evroatlanske zajednice", kazao je Đukanović.

Pendarovski je rekao da je Sjeverna Makedonija članica NATO-a, a da “nemaju procjenu da je Srbija bezbjedonosna prijetnja”.

Odgovarajući na pitanje novinara u vez sa formiranjem manjinske vlade u Crnoj Gor,i tvrdnjama da se DPS ne vraća na vlast. Đukanović je kazao:

"Bilo je raznih interpretacija, ajde da ne ponavljam nešto što sam više puta javno kazao.Pozivam samo na zdravu logiku, imate vladu koju će činiti partije koje u palramentu imaju 14, 16 ili 19 poslanika, a potreban je 41.Razliku između 14, 16 i 19, pa do 41, davaće DPS.Šta mislite, je li to uticaj ili nije uticaj?", kazao je Đukanović na Cetinju.

XS
SM
MD
LG